MINISTAR ALJOŠA ČAMPARA: "Nije premijer ni potpisivao ugovore niti nabavljao respiratore"

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara za N1 je danas govorio o sjednici Vlade FBiH na kojoj su razmatrana pitanja javnih nabavki u svjetlu afere Respiratori.

  • Politika

  • 12. Maj 2020  

  • 1

Čampara je kazao da izvještaj FUCZ-a nije prihvaćen jer nisu ispoštovani kriteriji koje je tražila Vlada FBiH.

"Izvještaj nije sadržavao one kriterije koje smo mi tražili. Cifra prema našim procjenama je oko 23 miliona KM, mi smo dobili jednu sveobuhvatnu inofrmaciju, ali nismo ono što smo tražili kao drugih 80 institucija koje su dostavile izvještaje. 54 su dostavile izvještaje koji se nisu izuzimali od postupka javnih nabavku, 16 koje nisu provodile javne nabavke, i još 6-7 koje su se izuzele od procesa javne nabavke sa jako malim sredstvima", kazao je Čampara.

"Glavna sredstva je koristila FUCZ i nismo dobili taksativno pobrojan izvještaj. Tražili smo da nam se sutra do 16 sati tačno navedu svi iznosi, nabavke, kojim postupkom, cijenama, količine, od kojih nabavljača, ko je krajnji korisnik, jedan prikaz kako bismo se uvjerili kako su potrošena sredstva i kako bi tu informaciju razmotrili i dostavili parlamentu da se upozna sa istom. Rok je sutra do 16 sati, a u četvrtak imamo sjednicu Vlade samo sa jednom tačkom i to ovom o nabavkama FUCZ-a".

"I mi čekamo informaciju kao članovi vlade, i mi smo iz medija saznali za tu aferu. Na prošloj sjednici sam lično tražio informaciju o respiratorima i drugim nabavkama i imali su sedam dana da to dostave. Ugovorni organ je bila FUCZ u ovom slučaju".

Uloga premijera Novalića?

"Nije premijer ni potpisivao ugovore niti nabavljao respiratore. Ne mogu govoriti u ime premijera ali sigurno su mu dostavili takve informacije. Pretpostavljam da ima kabinet i ljude koji rade u kabinetu i da su ga oni opsluživali".

Da li je istina da plaća Fahrudin Solaka ostaje nepromijenjena i za vrijeme suspenzije?

"Mi smo danas donijeli odluku o preventivnoj suspenziji, koliko znam da mu stoji u rješenju da mu ostaje plaća. To je suspenzija prema zakonu. Vlada ne može promijeniti zakon, stav 2, član 59. stoji da dok je neko u suspenziji da mu se ne smanjuje plata. Vjerovatno treba mijenjati tu odluku, mislim da je kod policijskih službenika umanjena".

Iako je ovu mjeru predložio i sam Solak, Čampara kaže da bi se takva odluka vjerovatno i desila.

"Vjerovatno bi se svakako dogodila ta odluka, tj. sigurno. Možda bih ja tražio to ili drugi članove Vlade. Nismo imali sjednicu Vlade do tada, a prije toga Solak je podnio zahtjev za svoju suspenziju".

"Sam čin da vam visoko sofisticiranu opremu nabavlja firma koja se bavi proizvodnjom malina nije normalno, nije prirodno. To ćete morati pitati FUCZ ili Federalni štab u kojima ja ne sjedim", kazao je Čampara.

Jeste li mu vi vjerovali?

"Moj stav je odavno poznat. To nije sada bitno, ne postoji niko ko nije osudio nabavku respiratora od tvrtke koje se bavi malinama. Postoji Tužilaštvo, SIPA koji će sve to provjeriti i ukoliko se pokaže sve tačnim, postoje sankcije. Ukoliko je neko uradio nešto protupravno i htio sebi ostvariti korist u vrijeme pandemije to je za svaku osudu. Mnogo više sa moralnog aspekta, ali i zakonski".

"I mene interesuje ko je rekao, ko je odobrio da se nabave ove respiratori. To ću pitanje upravo postaviti u četvrtak na sjednici Vlade".

"Moguće je da je neko znao, ja kažem da ja nisam znao".

Da li kriva prethodna Vlada?

"Ne kažem da je kriva niti ova, niti ona vlada. Smatram da je bilo ko, ko je učestvovao u bilo kakvim aktivnostima koje nisu u skladu sa zakonom bez obzira iz koje stranke dolaze, što se mene tiče svi su jednaki pred zakonom i moraju odgovarati za svoje postupke".

Neki mediji su izjavu ministra Čampare o nedovršenom poslu u SDA protumačili kao potencijalnu najavu odlaska iz stranke, na šta je danas za N1 kazao da uvijek poslije neke njegove izjave krenu spinovi o njegovom odlasku.

"Znate uvijek kada je dam neku izjavu krenu neki spinovi da ja napuštam SDA. To su njihove prizemne tračerske stvari kojima se stalno bave. Mislim da u SDA ima jako puno posla i na izgradnji BiH i u stranačkim aktivnostima. Prije svega mislim na KO SDA, na rješavanje pitanje najveće političko koruptivno afere, ja je nisam zaboravio, ne znam ko je zaboravio. Ona je samo odgođena jer nas je zadesio virus i mora dobiti svoj epilog. Na takve stvari sam mislio, na rješavanje određenih pitanja. Moramo biti stranka koja će birati najbolje među nama i koja će odgovarati na pitanja koja su pred BiH".

Još je kazao da stoji iza svega što kaže.

"Iza svega što govorim čvrsto stojim. Mislim da u narednom periodu svi zajedno i pozicija i opozicija se moramo udružiti, teško vrijeme nas čeka. Došlo je vrijeme da se manje bavimo teorijama zavjere i politikanstvom a više problemima građana".

(N1 / SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...