ŽESTOKE OPTUŽBE PLJUŠTE IZ ANKARE: „Vi unosite strah i sijete haos na Bliskom istoku…“

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu odgovarao je na kritike turske uloge u libijskom sukobu

  • Svijet

  • 13. Maj 2020  13. Maj 2020

  • 0

Turska je optužila Ujedinjene Arapske Emirate da donose haos na Bliskom istoku kroz svoje intervencije u Libiji i Jemenu, prenosi Al Jazeera English pozivajući se na agencije te dodaje kako je ovo posljednji razvoj rata riječima dvije države, koji bi dodatno mogao pojačati tenzije.

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu odgovarao je u utorak na kritike turske uloge u libijskom sukobu ubrzo nakon što je njegovo ministarstvo u Ankari odbacilo deklaraciju Kipra, Egipta, Francuske, Grčke i UAE-a, koja opisuje tursku vojnu aktivnost na istoku Mediteranskog mora i u Libiji kao "izazivanje regionalnog haosa i nestabilnosti".

Turska je početkom godine rasporedila vojno osoblje u Libiji i pomagala u slanju sirijskih boraca u pomoć međunarodno priznatoj vladi nacionalnog jedinstva u Tripoliju, dok je pet potpisnica deklaracije podržavalo snage penzionisanog generala Khalife Haftara u njegovom pokušaju da osvoji libijsku prijestonicu.

Zajednički dokument u utorak je osudio tursku potragu za prirodnim plinom kod obala Kipra kao "ilegalnu".

Abu Dabi donosi haos

Cavusoglu je za tursku TV kuću Akit kazao kako UAE, zajedno s Egiptom i drugim državama koje nije imenovao, "pokušava destabilizirati ovu regiju".

No, posebne kritike je kazao za Abu Dabi.

"Ako me pitate ko destabilizira regiju, ko donosi haos, moj odgovor bez oklijevanja je - Abu Dabi. Stanje na terenu pokazuje kako su oni snaga koja je poremetila Libiju i uništila Jemen", istaknuo je šef turske diplomatije.

Iz UAE-a nisu reagirali na kritike Cavusoglua.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...