DODIKOV PRIJATELJ U VELIKIM PROBLEMIMA: Orban pozvan u Evropski parlament zbog vanrednog stanja koje je uveo u Mađarskoj...

Mađarski premijer Viktor Orban dobio je poziv da dođe u Evropski parlament, na raspravu o vanrednom stanju koje je uveo u svojoj zemlji zbog epidemije novog koronavirusa i utjecaja tih mjera na osnovna prava i slobode

  • Svijet

  • 13. Maj 2020  13. Maj 2020

  • 0

Evropsko vijeće i Evropska komisija trebaju u četvrtak predstaviti deklaraciju o tom pitanju, poslije čega će biti održana debata na plenarnom zasjedanju EP-a, naveo je predsjednik EP-a David Sassoli u pismu upućenom Orbanu, prenosi Beta.

Mađarski parlament usvojio je krajem marta zakon koji Orbanu omogućava da do daljnjeg vlada ukazima u okviru vanrednog stanja, uvedenog u borbi protiv koronavirusa.

Takva ovlaštenja izazvala su zabrinutost predsjednice EK-a Ursule Von Der Layen.

Orban, čija je zemlja redovno na meti kritika zbog kršenja vladavine prava, poznat je i po izjavama protiv EU-a.

Sassoli je rekao da je, prema pravilima EP-a, za rasprave te vrste potrebno učešće predsjednika države ili vlade zemlje o kojoj se vodi debata.

Predsjednik EP-a dodao je da, uprkos pandemiji, učešće ne može biti na daljinu, jer je tako odlučeno na konferenciji predsjednika raznih zastupničkih grupa.

Orban je početkom aprila, poslije kritika upućenih na njegova ovlaštenja tokom vanrednog stanja, naveo da je za EU, koju je nazvao "staklenim zvonom Brisela", bolje da se bavi borbom protiv koronavirusa nego da se bavi Mađarskom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...