SVJETSKI JEVREJSKI KONGRES: "Ogorčeni smo veličanjem režima koji je pogubio stotine hiljada nedužnih"

Svjetski jevrejski kongres osudio je misu za ustaše stradale na Bleiburgu 1945. godine, koja je zakazana za 16. maja u Sarajevu.

  • Društvo

  • 13. Maj 2020  13. Maj 2020

  • 0

Kongres je istaknuo razočaranost Hrvatskom, koja se još nije odrekla fašizma i sjećanja na zločinačku NDH.

“Kongres je ogorčen spoznajom da se u protekle 24 godine u Hrvatskoj obilježavanjem Dana sjećanja na žrtve borbe za slobodu i neovisnost Hrvatske ne veličaju heroji koji su pridonijeli usponu jake i moralne savremene Hrvatske, već pojedinci koji su podržavali ili su bili aktivno uključeni u aktivnosti režima koji je pogubio stotine hiljada nedužnih muškaraca, žena i djece, ubijenih samo zbog svog etničkog ili vjerskog identiteta.

Nemoguće je shvatiti zašto je Sabor moderne Republike Hrvatske izglasao ovakav Zakon o spomendanima, blagdanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj (Članak 2.) te od svih slobodnih datuma u godini odabrao onaj koji obilježava događaje vezane uz Bleiburg, smatravši ga najprikladnijim za uspomenu na žrtve koje su pale za slobodu i neovisnost moderne Hrvatske.

Zastrašujuća je spoznaja, u jevrejskom svijetu, kako fašisti koji su pokušali Hrvatsku očistiti od jevrejskog i srpskog stanovništva, slijepo slijedeći jezivi model koji je emitiran iz nacističke Njemačke, dobivaju poštovanje te kako se na njih gleda kao na nekoga ko je svojim aktima doprinio slobodi i nezavisnosti moderne hrvatske države, države čiji se ustav bazira na antifašističkoj borbi te borbi protiv nacističkog režima i njegovih saradnika", rekao je Menachem Rosensaft, glavni savjetnik WJC-a i pomoćni izvršni potpredsjednik.

Svjetski jevrejski kongres uputio je snažnu podršku svojim pridruženim članicama, prije svega jevrejskim zajednicama u BiH, Hrvatskoj i Austriji. 

"Činjenica kako Hrvatski sabor ima sponzorstvo nad ovakvom spornom manifestacijom pod zastavom odavanja počasti i sjećanja na one koji su svoje živote dali za hrvatsku slobodu je šamar u lice svim nevinim žrtvama ustaša, svim zagovornicima historijske istine te jevrejskoj zajednici širom regije čiji se patriotizam i lična sigurnost dovode u pitanje svaki put kad se suprotstave komemoracijama onih koji su brutalno ubijali njihove pretke", poručio je Rosensaft.

Svjetski jevrejski kongres međunarodna je organizacija koja zastupa jevrejske zajednice u više od 100 zemalja svijeta pred vladama, parlamentima i međunarodnim organizacijama.

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...