PROFESOR GORDAN LAUC OSRAMOTIO LOVRENA I CETINSKOG: „Boje se čipiranja u cjepivu, a imaju mobitele...“

Gordan Lauc, profesor biohemije i molekularne biologije sa zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, osvrnuo se na teoriju zavjere koju propagiraju i poznate ličnosti, kako će se vakcinom protiv koronavirusa čipirati stanovništvo

  • Regija

  • 14. Maj 2020  14. Maj 2020

  • 0

Dok cijeli svijet s nestrpljenjem iščekuje pojavu vakcine protiv koronavirusa, dijelu populacije se takva ideja ne sviđa. Oni, naime, smatraju da bi masovna vakcinacija mogla biti “samo pokušaj da nas sve čipiraju”. Sličnog je stava i pjevač Toni Cetinsky, koji je na Facebooku svojim pratiocima poručio da nema šanse da će se vakcinisati i da to može onaj ko želi biti čipiran. Cijelu ideju o vakcinaciji nazvao je najvećom svjetskom prevarom i potpisom kapitulacije. Podršku mu je pružio nogometaš Dejan Lovren poručivši da svako ima slobodu izražavanja.

“Ne slušajte budaletine koje pričaju o stvarima o kojima ne znaju niti toliko da bi mogli shvatiti da ništa ne razumiju”, poručio je u srijedu na Facebooku profesor biohemije i molekularne biologije sa zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Gordan Lauc, a potom u RTL Direktu pojasnio svoje stavove.

“Problem je što već 50-60 godina ljudi ne umiru od zaraznih bolesti i onda smo prestali biti svjesni koliko bolesti mogu biti opasne. Dok su bile velike boginje, polio, ospice, dok su djeca umirala, bilo nam je jasno da su bolesti opasne, no onda smo to zaboravili. Zadnjih nekoliko godina stvarno se javlja taj nekakav čudan pokret, koji, koristeći različite argumente, od nekakve slobode izbora pa do nekakvog straha za zdravlje, promovira izbjegavanje jednog od najvećih otkrića medicine i znanosti u povijesti, a to je cijepljenje, koje nas može zaštititi od bolesti, a da ju ne moramo preboljeti”, objasnio je Lauc.

Tvrdi da ga Lovren i Cetinski nisu naljutili, ali ističe da oni zloupotrebljavaju svoju popularnost.

“Nisu me naljutili, žao mi je što osobe koje su u svojim područjima stvarno izvrsne, na neki način zloupotrebljavaju svoj ugled u javnosti i izlaze s informacijama koje, u biti, ne razumiju. To je krivo i uvijek opasno, a u ovoj situaciji posebno opasno. Jedno je sloboda čovjeka, mi imamo pravo na određene izbore, ali izgubili smo pravo na apsolutnu slobodu kada smo počeli živjeti u društvu – nemamo pravo voziti krivom stranom autoceste, ubit ćemo nekoga, ne možemo ubiti prvu osobu koja nam se ne sviđa,jer nam društvo to ne dozvoljava i zato ne treba stavljati apsolutnu slobodu kao nešto što je cilj. Ne mogu shvatiti ideju da se čovjek boji čipiranja u cjepivu ako u džepu ima mobitel koji ga prati sve vrijeme, zapisuje i šalje informacije o svemu. Cjepiva sigurno nemaju u sebi čipove, nisu 5G antene, to su otkrića znanosti koja jedina mogu riješiti ovaj problem”, zaključio je Lauc.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...