REAKCIJA MINISTARSTVA VANJSKIH POSLOVA HRVATSKE: „Žalimo zbog pojedinih napada na kardinala Puljića, posebno zbog činjenice da je cijeli rat proveo u Sarajevu i pomagao brojnim stanovnicima…“

Ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman telefonski je u srijedu razgovarao s vrhbosanskim nadbiskupom, kardinalom Vinkom Puljićem te mu iskazao podršku za služenje svete mise u sarajevskoj Katedrali u sklopu obilježavanja 75. godišnjice bleiburške tragedije

  • Regija

  • 14. Maj 2020  14. Maj 2020

  • 0

U saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Hrvatske navodi se kako je misa planirana za 16. maj kao dio programa obilježavanja 75. godišnjice bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda.

Kardinala Puljića su biskupi iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine zajednički odabrali za predsjedavajućeg euharistije bleiburškim žrtvama.

Uprkos pandemiji koronavirusa, kardinal Puljić i ministar Grlić Radman izrazili su zadovoljstvo što će se i ove godine nastaviti održavati kultura sjećanja obilježavanjima na Bleiburgu, u Sarajevu te Zagrebu, gdje će na groblju Mirogoj državni vrh te zemlje položiti vijenac i zapaliti svijeću uz molitvu, navodi se u saopćenju.

Sagovornici su, dodaje se, istaknuli važnost dostojanstvenog odavanja pijeteta pokojnima te čuvanja spomena na nevine i mučene žrtve, ubijene bez suđenja.

Ministar Grlić Radman izrazio je žaljenje zbog pojedinih napada na kardinala Puljića, posebno zbog činjenice da je kardinal Puljić cijeli rat proveo u Sarajevu i pomagao brojnim stanovnicima. On je pri tome još jednom zahvalio kardinalu Puljiću na služenju Katoličkoj crkvi i hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini 30 godina kao vrhbosanski nadbiskup, saopćeno je iz MVP-a Hrvatske.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...