ZAOKRET U SVJETSKOJ EKONOMIJI: Umjesto globalizacije, slijedi regionalizacija

Ekonomska obavještajna jedinica (EIU) navodi da će pandemija preokrenuti globalizaciju ubrzavajući pomak prema regionalnim lancima snabdijevanja

  • Ekonomija

  • 14. Maj 2020  14. Maj 2020

  • 1

Koronavirusna kriza iz temelja će preoblikovati globalnu trgovinu jer kompanije nastoje smanjiti svoju ovisnost o kineskoj proizvodnji, smatraju ekonomisti.

U izvještaju objavljenom u srijedu, Ekonomska obavještajna jedinica (EIU) navodi da će pandemija preokrenuti globalizaciju ubrzavajući pomak prema regionalnim lancima snabdijevanja, prenosi poslovni portal BiznisInfo.

Kineska dominacija u međunarodnoj trgovini narasla je otkako je zemlja primljena u Svjetsku trgovinsku organizaciju 2001. godine.

Od tada su mnoge multinacionalne kompanije iskoristile mogućnosti proizvodnje i potražnje u toj zemlji, što je ubrzalo proces globalizacije.

"Međutim, kao rezultat Covid-19, vjerovatno je da se ovaj trend globalizacije neće samo zaustaviti, već će i obrnuti", rekli su autori izvještaja, napominjući da su kinesko-američki trgovinski rat i rastuće plate u Kini već potaknuli neke korporacije da preusmjere lance snadbijavanja u druge dijelove Azije.

Izgradnja regionalnih lanaca

"Covid-19 će potaknuti više firme da izmjeste dijelove svojih lanaca snabdijevanja. Ishod toga bit će azijska mreža lanca snabdijevanja koja je manje usmjerena na Kinu i raznovrsnija", predviđa se u izvještaju.

Ovaj odmak od Kine ukazuje na širi trend dok globalne kompanije traže načine kako povećati svoju otpornost nakon šoka snabdijevanja izazvanog koronavirusom.

"Izgradnjom kvazi-nezavisnih regionalnih lanaca snabdijevanja u Americi i Evropi, globalne firme će osigurati zaštitu od budućih šokova na njihovoj mreži", kažu u EIU-u.

Zbog poteškoća oko uspostave ili pomjeranja lanaca snabdijevanja – posebno u automobilskom sektoru – vjerovatno je da će bilo koji veći pomak koji se desi biti trajan.

"Budući da sve više firmi donosi tu odluku, prelazak na regionalizirane lance snabdijevanja bit će trajni ishod ove krize", navodi se u izvještaju.

Podsjetimo, mnogi sektori, poput farmaceutske industrije, poljoprivrede i energetike, našli su se pod pritiskom uslijed globalne zdravstvene krize, jer su se njihova oslanjanja na ekonomije poput Kine i problemi s međunarodnom logistikom odrazili na lance snabdijevanja

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...