JE LI OVO NAJBOLJI GOL IKAD? Zidane je mogao ispasti "budala", ali se završilo savršeno

Santiago Solari dodao je malo dužu loptu na lijevoj strani terena. Roberto Carlos je uz liniju već pretrčao Mađara Sebescena. Nije ni pogledao prema kaznenom prostoru, već je napamet dignuo loptu i poslao je u sredinu. Tamo ju je dočekao Zinedine Zidane, a ostalo je historija – 15. maja pao je najpoznatiji gol u povijesti Lige prvaka.

  • Sport

  • 15. Maj 2020  15. Maj 2020

  • 0

Zidanea su osporavali sve do tog trenutka

Iako je Zidane imao perfektnu karijeru, rijetki se sjećaju da je sve do dolaska u Real Madrid bio osporavan kao igrač za najveće stvari na klupskoj sceni. Nedostajala mu je Liga prvaka, a tek dva osvojena prvenstva u Italiji bila su ulov ispod njegovog igračkog renomea. Zidane je, nakon Figa, bio drugi ključni sastojak u stvaranju Galacticosa.

Njegova prva sezona nije obećavala. Zidane je igrao veoma dobro, ali Real je u ligi bio neuvjerljiv i tek je u fotofinišu dohvatio treće mjesto i plasman u Ligu prvaka. U Evropi je, s druge strane, bio mnogo bolji. Lagan žrijeb u grupama (tada se, osim prve grupne faze, u tom formatu igrala i osmina finala) omogućio mu je miran ulazak u četvrtfinale. Tamo je prošao Bayern München, a polufinale je donijelo prvi El Clasico u nokaut-fazi Lige prvaka. Zidane i McManaman su već u prvom dvoboju donijeli pobjedu od 0:2 na Camp Nou, koju su u uzvratu rutinski odbranili.

U finale su ušli kao veliki favoriti protiv Bayer Leverkusena, kojem je to bilo prvo i za sada jedino finale najelitnijeg klupskog takmičenja na svijetu.

Raul je već u osmoj minuti zabio za vodstvo, ali je Lucio nakon pet minuta donio izjednačenje. Klackalica od utakmice trajala je sve do kraja prvog dijela, kada se dogodio trenutak koji će obilježiti svjetsku fudbalsku historiju. Zidane je pogodio volej, donio Realu novu Ligu prvaka i svim kritičarima začepio usta za sva vremena.

Taj šut bio je nemoguć. McManaman: Mogao je ispasti budala

Ljepota tog voleja ne leži u surovoj snazi koja je probila golmana ili savršenom uglu od 90 stepeni pod kojim je lopta ušla u gol. Sva ljepota tog gola je u savršeno izvedenoj i tempiranoj tehnici, jer je mehanika tog udarca toliko zahtjevna da bi i najmanje odstupanje od savršenstva rezultiralo groznim udarcem.

Zidane je savršeno osjetio putanju lopte, postavio se tačno na tačku iz koje će je volejem moći uloviti u najvišoj tački, a onda položajem noge i stopala dati lopti akceleraciju i efe zbog kojeg je završila iza Butta, iako udarac nije išao u sam ugao gola. Takvu "svijeću", visoku loptu koja dugo pada, iznimno je teško zahvatiti i unutrašnjim dijelom stopala, koje je mnogo veće od punog dijela kada je paralelno sa zemljom.

Ne možemo reći da nikad više nećemo vidjeti takvu tehničku perfekciju od voleja, ali možemo prilično sigurno ustvrditi da je nismo vidjeli od tada, punih 18 godina. Eden Hazard je u svom prvom intervjuu u dresu Real Madrida upravo taj volej istaknuo kao najbolji gol svih vremena. UEFA je gol proglasila najboljim u historiji Lige prvaka.


Zidaneov suigrač McManaman kaže da niko osim njega ne bi pucao u toj situaciji: "Morate imati nevjerovatno samopouzdanje da to uopće probate. Drugi igrači bi primili loptu, jer ovo je bilo riskantno. Ako promašiš loptu, što je vrlo jednostavno, možeš ispasti budala."

Zidane taj gol duguje drugom sportu osim nogometa

Malo je poznat podatak da se Zidane kao dječak jedno vrijeme bavio i džudom.

U nekoliko navrata je istaknuo kako mu je fleksibilnost koju je tamo stekao, nevjerojatno pomogla u nogometu, ali i baš kod tog gola: "Ono je udarac iz borilačkih sportova. Teško je generirati snagu s tako visoko postavljenom nogom ako to niste vježbali."

Zidaneov primjer slijedili su i drugi igrači. Zlatan Ibrahimović je svoje akrobatske golove koji se čine nemogućim za čovjeka onakve stature, uvijek pripisivao činjenici da se kao dijete bavio tekvondoom.

(Index.hr/SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...