"JE*EM TI MATER U PI*KU": Zašto je Kukoč to urlao nakon najpoznatijeg koša u karijeri?

Chicago Bullsi objavili su na društvenim mrežama video sa statusom: "Toni Kukoč imao je clutch gen." Riječ je o kompilaciji Kukočevih specijalnosti, "buzzer-beatera" ili koševa za pobjede sa sirenom, posebno u važnim utakmicama.

  • Sport

  • 15. Maj 2020  15. Maj 2020

  • 1

Video koji na Facebook profilu Bullsa ima više od 300 hiljada pregleda i hiljade dijeljenja i oduševljenih komentara završava možda najpoznatijim Kukočevim poentiranjem.

Gledatelji "s ovih prostora" primijetit će da ga je propratio sočnom psovkom "Je'em ti mater u pi*ku!", što je, očito, urlao u slavlju spasonosnog koša.

Podsjećamo na kontekst te Kukočeve slavljeničke sočne psovke.

Sezona je 1993/1994., prva Kukočeva u Chicagu i prva nakon prvog Jordanovog odlaska. Bullsi su bez poglavice od apsolutnog vladara NBA lige i trostrukog uzastopnog prvaka postali tek jako dobra momčad, koja je regularnu sezonu završila omjerom 55-27. U prvoj rundi doigravanja izbacili su Cavse sa 3:0, a u polufinalu konferencije čekali su ih New York Knicksi, koji su, nakon dvije utakmice u Madison Square Gardenu, vodili s velikih 2:0.

Do kraja treće utakmice u Chicago Stadiumu ostalo je 1,8 sekundi, a rezultat je bio 102:102. Bullsi, koji su morali pobijediti da zadrže šansu za prolazak u finale Istoka, imali su loptu i Phil Jackson je pozvao time-out. 

Scottie Pippen bio je najbolji igrač Bullsa sa 22 poena po utakmici u prosjeku i više nije bio samo Jordanov prvi pomagač nego glavna zvijezda. Pippen je bio MVP All-Star utakmice, prvi put u karijeri bio je proglašen članom najbolje petorke lige i bio je treći u poretku za MVP-ja sezone. 

Na ovoj utakmici je do time-outa postigao 25 poena uz 50 posto šuta, dok je Kukoč zabio samo šest poena (šut 1/5). Pogodio je samo tri od šest slobodnih bacanja, što je mogao biti problem da su Knicksi na njemu napravili faul. No, Jackson je, svejedno, odabrao Kukoča, koji je te sezone već triput pogodio šut za pobjedu.

Nakon što je time-out završio, Pippen se odbio vratiti na parket, bijesan što je izostavljen iz ključne akcije u sezoni, i to u korist njemu omraženog Kukoča. 

Myers je izveo aut i našao Tonija na vrhu reketa, a Kukoč je primio loptu i iz okreta zabio za pobjedu Bullsa. S obzirom na to da je Kukoč tako spasio Bullse, jasno je da je poentiranjem sa sirenom izazvao delirij u Chicago Stadiumu te tako natjerao navijače Bullsa da dokažu kako je Ludnica na Madisonu "najglasnija dvorana u NBA-u", kako su joj tepali. 

"Bio je to jedan od trenutaka u mojoj karijeri za koje želim da se nikad nisu dogodili. No, da imam priliku to popraviti, vjerovatno bih sve napravio isto", objasnio je Pippen u hit dokumentarcu "Posljednji ples".

Njegov tadašnji saigrač, a danas trener Golden State Warriorsa Steve Kerr bio je šokiran. "Nismo znali kako da reagiramo, jer je Scottie bio jedan od dražih saigrača i jedan od omiljenih igrača na svijetu. Okrenuo nam je leđa i to nismo mogli vjerovati. Njegov potez nas je uništio", rekao je Kerr u dokumentarcu.

Iako su dobili tu utakmicu, Bullsi su seriju izgubili sa 4:3 i sljedeću titulu su osvojili tek 1996. godine nakon što se Jordan vratio u momčad.

(Index.hr/SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...