NABAVLJENI IZ BIVŠE FIRME MINISTRA ODBRANE: Hrvatskoj se srušio policijski dron koji je nadgledao granicu

Iz Ministarstva naglašavaju da nema štete s obzirom na to da letjelica nije bila isporučena MUP-u niti je njome upravljao pripadnik MUP-a.

  • Regija

  • 16. Maj 2020  16. Maj 2020

  • 0

Kako saznaju Index Istrage, srušila se bespilotna letjelica oznake "Planet IX - eRIS III", namijenjena MUP-ovom nadzoru državne granice. U padu drona niko nije povrijeđen, a materijalna šteta je znatna.

Riječ je o jednom od dva drona velikog dometa koji su u oktobru prošle godine pobijedili na tenderu MUP-a, vrijednom 17,3 miliona kuna (oko 4,5 miliona KM). Dron je izrađen u firmi kćeri KING ICT-ja "Planet IX", a razvijan je zajedno s firmom "Ericsson Nikola Tesla". U MUP-u su potvrdili Indexovu informaciju o padu letjelice, ali kažu da je bila riječ o testnom letu, kao i da im letjelica još nije isporučena.

"Možemo Vam potvrditi da smo od isporučitelja zaprimili informaciju da je prilikom testiranja letjelice kojom je upravljao djelatnik isporučitelja, došlo do pada letjelice. U ovom trenutku ne raspolažemo preciznom informacijom o razmjerama štete", piše u odgovoru MUP-a za Index.

Iz Ministarstva naglašavaju da nema štete s obzirom na to da letjelica nije bila isporučena MUP-u niti je njome upravljao pripadnik MUP-a, već se radilo o testnom letu kojim je upravljao djelatnik isporučitelja.

Isporuka nije bila još realizirana

U MUP-u su potvrdili i da je riječ o dronu velikog dometa oznake "Planet IX - eRIS III", koji je nabavljen u oktobru prošle godine na tenderu koji je dobila zajednica ponuditelja KING ICT i "Ericsson Nikola Tesla" d.d., u vrijednosti od 17.362.500 kuna (oko 4,5 miliona KM) . Letjelica je široka 3,3 metra i ukupne mase od oko 25 kilograma.

"Tačno je da je Ministarstvo unutarnjih poslova prošle godine potpisalo ugovor o nabavi, ali isporuka još nije realizirana", kažu na kraju.

Iza svega je Krstičevićeva bivša firma

Firma "Planet IX" osnovana je u septembru 2017. godine. Osnivač je bila firma KING ICT. Iz središta MSAN-a, kojoj pripada KING ICT, objašnjavali su kako je "Planet IX" osnovan s ciljem korištenja umjetne inteligencije i njene primjene u obradi podataka, robotici i dronovima te bespilotnim letjelicama. Oni su u junu prošle godine, kako smo napisali u uvodu, predstavili svoj dron s fiksnim krilima raspona od 3,3 metra. Model eRIS-III je predstavljen kao bespilotna letjelica koja je osmišljena i integrirana u Hrvatskoj, u razvojnim prostorima firme "Planet IX" iz Zagreba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...