JEDNA OD OMILJENIH DESTINACIJA BH. GRAĐANA: Spremaju se da dočekaju prve goste, sezona počinje nakon Ramazanskog bajrama

Na ulazima su postavili termalne kamere kako bi se osoblju i gostima mogla mjeriti temperatura.

  • Svijet

  • 16. Maj 2020  16. Maj 2020

  • 0

Hoteli u turskom mediteranskom turističkom gradu Antaliji pripremaju se za turističku sezonu nakon što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan prošle sedmice predstavio plan normalizacije života i nakon što je počelo postepeno ukidanje ograničenja nametnutih nakon izbijanja pandemije.

Tako su u ponedjeljak nakon gotovo dva mjeseca s radom nastavili trgovački centri, brijačnice i saloni ljepote širom Turske a i sve glavne fabrike automobila nastavile su proizvodnju.

Mehmet Nuri Ersoy, ministar turizma i kulture, najavio je kako se očekuje da će turistička sezona početi Ramazanskog Bajrama, prenio je turski Daily Sabah.

Izdate upute

Ministarstvo je prošle sedmice izdalo obavijest o uslovima pod kojima će hoteli moći raditi kako bi se mjere obejzbjeđivanja socijalne distance i pojačane higijene mogle na vrijeme pripremiti.

Nakon obavještenja ministarstva, hoteli su započeli s preuređenjem svojih objekata, uključujući i restorane, plaže, predvorja i bazene kako bi osigurali socijalnu distancu.

Na ulazima su postavili termalne kamere kako bi se osoblju i gostima mogla mjeriti temperatura. Takođe će tokom sezone koristiti dezinfekcijske sisteme za prtljag gostiju.

Buffeti su uklonjeni, a osoblje će morati posluživati obroke. Deserti, voće i salate služit će se na tanjirima za jednokratnu upotrebu.

Ležaljke na plažama i na bazenu bit će postavljene na udaljenosti od 1,5 metra, a peškiri će se dostavljati zapakovani.

Kartice s ključevima sobe bit će dezinficirane ultraljubičastim svjetiljkama, dok će se na recepciji koristiti olovke za jednokratnu upotrebu.

Sobe se neće koristiti 24 sata nakon odjave gostiju, a liftove neće koristiti više osoba istovremeno, osim ako nije riječ o istoj porodici. Daljinski upravljači za televizore i klima uređaje dezinficirat će se u svim sobama, a posteljina i peškiri prat će se na 70 stepeni.

Manje gostiju
Çağlar Bardakçı, generalni direktor turističkog kompleksa Susesi Luxury Resort, rekao je da svi hoteli moraju slijediti pravila ministarstva.

”Bit će manje posjetitelja i više osoblja. Očekujemo da započnemo sezonu od juna, nakon Bajrama”, kazao je on.

Pandemija je nanijela veliku štetu raznim sektorima ekonomije, uključujući avionski saobraćaj, putnički i turistički sektor širom svijeta.

Štete u turizmu
Turizam je važan dio turske ekonomije, a zemlja je ove godine očekivala 58 miliona turistaa, što sada izgleda nedostižno. Nedavno je ministar turizma rekao da će, ako koronavirus bude pod kontrolom, 2021. godine dočekati 63 miliona turista.

U 2019. Tursku je posjetilo više od 45 miliona stranih turista.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...