NA OVOME BI IM I U BIH POZAVIDJELI: Izrael dobio najveću vladu u historiji, ima 36 ministara

Knesset izraelski parlament, potvrdio je novu koalicijsku vladu dosadašnjeg desničarskog premijera Benjamina Netanyahua i njegovog protukandidata na izborima Bennyja Gantza s političkog centra.

  • Svijet

  • 17. Maj 2020  

  • 0

Povjerenje novoj, 35. izraelskoj vladi, dala su 73 zastupnika, a 46 je bilo protiv. 

Prisegom čelnika i ministara nove izraelske vlade nacionalnog jedinstva na čelu s premijerom Benjaminom Netanyahuom u nedjelju se okončava politička kriza koja je potrajala više od godinu i pol dana i natjerala Izraelce da tri puta izlaze na izbore. 

Najveća vlada u povijesti Izraela

Netanyahu je u nedjelju, nakon višetjednih pregovora za formiranje vlade i borbe za vlastiti politički opstanak, u izraelskom parlamentu Knessetu predstavio novu vladu s rekordnih 36 ministara, najveću u izraelskoj povijesti.

"Nova vlada je formirana uz podršku većine i bit će vlada svih Izraelaca", rekao je Netanyahu u  Knessetu uoči glasanja o njegovoj vladi. 

Netanyahuov dogovor o podjeli vlasti s izbornim konkurentom Bennyjem Gantzom iz stranke centra Plavi i bijeli otvara mu put prema de facto aneksiji dijelova Zapadne obale koje Palestinci traže za svoju državu.

U nedjelju je kao svoj prvi potez najavio da će proširiti izraelski zakon ​​na jevrejska naselja na okupiranom palestinskom teritoriju na Zapadnoj obali.


 

"Narod je htio jedinstvo i to je ono što je dobio"

Smatra da će se tim potezom Izrael približiti postizanju mira s Palestincima i dodao da će to činiti u koordinaciji sa Sjedinjenim Državama. 

"Došlo je vrijeme da se izraelski zakon proširi na naselja i počne novo poglavlje u historiji cionizma", rekao je u govoru u parlamentu.

Bivši vojni zapovjednik Benny Gantz je rekao da su im glasači ostavili dva izbora - da prekinu rivalstvo ili dopuste ulazak zemlje u "neku vrstu građanskog rata". 

Gantz kaže da je usred krize koronavirusa "svima jasno" da ovo nije vrijeme za pridržavanje "jučerašnjih načela", čime je branio svoju odluku o suradnji s Netanyahuom iako je prije svih triju izbora održanih u godinu i pol dana obećavao da nikada neće koalirati s optuženim premijerom. 

"Narod je htio jedinstvo i to je ono što je dobio", rekao je 70-godišnji Netanyahu kojemu u nedjelju, 24 maja, počinje suđenje za korupciju, zloporabu ovlasti i prijevaru. Najdugovječniji izraelski premijer odbacuje sve optužbe. 

Čelnik stranke desnog centra Likud vodit će novu vladu prvih godinu i pol dana, a Gantz će preuzeti funkciju u novembru 2021.

(Index.hr/SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...