JORDAN ILI LEBRON: "Kakav LeBron? U Jordanovo vrijeme to se nije moglo dogoditi. Zato je najveći ikad"

"The Last Dance" ("Posljednji ples"), dokumentarni serijal u deset epizoda, spasio je na neki način svijet sporta u doba pandemije koronavirusa. Fantastični projekt ESPN-a postao je globalni fenomen, a priča o Michaelu Jordanu i zlatnoj generaciji Chicago Bullsa potaknula je fanove na brojne rasprave. Jedna od njih je ona ko je najbolji košarkaš svih vremena.

  • Sport

  • 18. Maj 2020  18. Maj 2020

  • 0

Većina fanova će odbaciti bilo kakvu mogućnost polemike, jer je za njih Mister Air neprikosnoven, ali ima i onih koji će dokazivati kako je LeBron James ipak bolji.

Jedan od zagovornika Kralja Jamesa je njegov bivši suigrač Kendrick Perkins. Prvak s Bostonom iz 2008. kao argument koristi usporednu individualnu statistiku dvojice košarkaških svemiraca iz posljednje tri finalne serije koje su odigrali.

Ta statistika, tvrdi Perkins, trebala bi pokazati da je James u tri finalna poraza protiv Golden Statea (2015., 2017. i 2018.) imao važniji utjecaj na igru Cavsa nego Jordan protiv Utaha i Seattlea (1996, 1997. i 1998.).

Prema brojkama koje je ponudio Perkins, James ima prednost u svakoj od kategorija pa bivši LeBronov suigrač smatra da se po tome Jordanovom skoru u finalima (6:0) daje prevelik značaj u ovoj debati, odnosno da njegov favorit sigurno ne bi bio na 3:6 da je igrao za jače momčadi.

"Bron je moj GOAT i stojim iza toga, a vi nastavite", zaključio je Perkins.

Istog dana je Jalen Rose, NBA zvijezda iz devedesetih, a danas ugledni ESPN-ov analitičar, odgovorio na te tvrdnje rekavši da James u karijeri nije napravio dovoljno da bi uopće mogao biti kandidat za najvećeg ikad. Štaviše, Rose je rekao da će James morati ozbiljno zapeti kako bi, kad objesi tenisice o klin, mogao biti smatran drugim najvećim košarkašem u historiji.

"Kada je LeBron James u pitanju, on bi morao ostvariti još mnogo toga da bi bio drugi najbolji u historiji košarke", rekao je Rose.

Rose kaže da su statistike tu i da brojke imaju mnogi igrači, All-Star nastupe također, ali ono što nemaju svi je lista velikih igrača koji su osvajali titule samo zbog vas. Prema toj tezi, Jordan nema konkurenciju.

''Možemo na stvari gledati ovako: Poeni, skokovi, asistencije. To svi imaju. All-Star nastupi? Također. Ono što čini razliku se ogleda u posljedicama Jordanove dominacije koja se reflektirala na ostale dominantne igrače tog vremena'', rekao je Rose pa je dodao:

"Dok gledate Jordana u 'The Last Danceu', shvatite koliko je tu članova Kuće slavnih koji doslovce nisu imali šansu uzeti titulu kad je on bio u ligi."

Rose kaže da u svojoj eri LeBron to nikad nije postigao, a samim tim nije nikad zaslužio strahopoštovanje među najvećim zvijezdama kakvo je uživao Jordan.

"U ovoj eri košarke LeBron nije zaustavljao velike igrače u osvajanju titula. Mnogi su imali svoje periode, mnogi su stigli do cilja, a neki čekaju na svoj red danas", objasnio je Rose da LeBronov skor 3:6 u finalima nije slučajan.

''Takvih šansi u vrijeme Jordana nije bilo'', zaključio je.

U osam sezona između Jordanove prve i posljednje titule Bullsi nisu bili prvaci u samo dvije kad se Mike bavio bejzbolom.

(Index.hr/SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...