ONI SU NA RUBU PROVALIJE: Treća ekonomija svijeta je u recesiji, zbog ovoga strahuju od potpune katastrofe…

Vlasti su početkom aprila proglasile i vanredno stanje, a posljedice tog poteza tek će se osjetiti.

  • Ekonomija

  • 19. Maj 2020  19. Maj 2020

  • 0

Japan je i službeno ušao u recesiju, otkrile su brojke objavljene u ponedjeljak, a ostvare li se crne prognoze analitičara, ono najgore tek dolazi za treću po veličini svjetsku ekonomiju. Nakon što je u četvrtom lanjskom tromjesečju u odnosu na treće ostvaren pad koji odgovara godišnjoj stopi od 6,1 posto, japanska ekonomija nastavila je negativan trend u prvom ovogodišnjem kvartalu, i to po stopi od 3,4 posto. Ekonomisti recesijom smatraju dva uzastopna tromjesečja s negativnim stopama kretanja bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Japanske potrošače potkraj prošle godine pogodilo je dizanje stope poreza na promet sa osam na 10 posto, a tom se udarcu početkom ove godine pridružila pandemija koronavirusa sa svojim posljedicama. Japan nije uvodio najstrožija ograničenja kretanja poput nekih drugih država, ali očito je da se negativni efekti itekako osjećaju.

Japanske vlasti proglasile su početkom aprila i vanredno stanje, a posljedice tog poteza tek će se osjetiti. Analitičari koje je anketirao Reuters, očekuju da će u drugom kvartalu japanska ekonomija zabilježiti pad po stopi od čak 22 posto, što bi bio rekordan pad još od 1955. godine, otkad postoje službene brojke.

Kako bi pokušala olakšati ekonomski udarac pandemije, japanska vlada već je najavila poticajni paket vrijedan bilion dolara, a Centralna banka Japana tokom aprila produžila je svoje poticajne mjere. Premijer Shinzo Abe najavio je rebalans budžeta do kraja mjeseca kako bi se finansirale nove mjere za očuvanje ekonomije.

Ako se Europska unija ne promatra kao jedinstvena cjelina, Japan je treća po veličini svjetska ekonomija, nakon Sjedinjenih Američkih Država i Kine. Već se decenijama bori s oscilacijama u ekonomiji, a posljednji put bio je u recesiji 2015. godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...