BRUKA I SRAMOTA: Vladi RS-a važniji Emir Kusturica od Udruženja „Dvanaest beba”…

Prijedlogom rebalansa budžeta Republike Srpske za ovu godinu smanjen je ionako mali iznos koji dobija Udruženje „Dvanaest beba“. Istovremeno, ni marka nije uzeta od budžetskog novca kojim, u okviru „Andrićevog instituta“, raspolaže Emir Kusturica, savjetnik člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

  • Mini market

  • 19. Maj 2020  19. Maj 2020

  • 0

U okviru Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo transfer JU “Andrićev institut” ostao je isti i iznosi 650 hiljada KM.

U okviru istog ministarstva prepolovljene su doznake za studente deficitarnih zanimanja sa 402 na 200 hiljada KM.

CAPITAL je već objavio da su sredstva humanitarnim organizacijama smanjena, ali je u okviru Ministarstva uprave i lokalne samouprave smanjen i budžet Udruženju “Dvanaest beba” iz Prijedora. Ionako mali iznos od 20 hiljada KM, koliko su prvobitno trebali da dobiju, smanjen je na 15 hiljada KM.

U okviru Ministarstva prosvjete i kulture smanjeni su tekući grantovi kulture sa 800 na 640 hiljada ili za oko 20 odsto. Za isti procent smanjeni su i transferi ustanovama kulture, i to sa  800 na 647 hiljada KM.

Umanjena su i sredstva za razvoj filma sa 100 na 50 hiljada.

I Narodna i univerzitetska biblioteka imat će manji transfer i, umjesto 70, dobit će 56 hiljada.

U okviru Ministarstva porodice, omladine i sporta smanjen je i grant sportskim organizacijama lica sa invaliditetom, grantovi vrhunskim i perspektivnim sportistima…

Kusturica i ranije privilegovan

Vlada Republike Srpske nastavlja da bezrezervno pomaže projekt “Andrićgrad” i Emira Kusturicu, njegovog idejnog tvorca, iako privredno društvo koje upravlja ovim kompleksom, godinama duguje RS-u više od 175.000 maraka poreza.

Prema dosadašnjim podacima, Vlada RS-a je od 2011. godine u taj projekt na razne načine upumpala oko 13 miliona maraka.

Paralelno uz pomoć “Andrićgradu”, Kusturici se kroz “Andrićev Institut” dijele stotine hiljada maraka iz budžeta.

Nakon što je Kusturica u 2019. godini dobio više novca nego sve ustanove kulture u RS-u zajedno, ove godine mu je obezbjeđeno 650.000 maraka.

Osim što je direktor „Andrićevog instituta“, Kusturica, odnosno njegovo preduzeće „Lotika“ Mokra Gora, većinski je vlasnik „Andrićgrada“ u Višegradu, u kojem udio imaju i Vlada Republike Srpske i Opština Višegrad.

Kusturica je i savjetnik člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...