STEVANDIĆ SE HVATA ZA GLAVU; Civilna zaštita RS-a u demantiju potvrdila sve navode: Specijalno vozilo je ustupljeno Stevandiću i slupano!

Direktor Milan Novitović trebalo bi da saopći po kom je to pravilniku, uredbi, odluci ili nekom drugom aktu ustupio Nenadu Stevandiću na korištenje ovo donirano specijalno vozilo.

  • Mini market

  • 19. Maj 2020  19. Maj 2020

  • 0

Piše: LJILJANA KOVAČEVIĆ

Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović izdao je saopštenje za javnost povodom teksta „NISSAN ZA UJEDINJENU SRPSKU: Vozač Nenada Stevandića slupao specijalno vozilo donirano Civilnoj zaštiti RS“, koji je portal Žurnal objavio 12. maja, nemušto pokušavajući da demantuje navode iz teksta. Na njegovu žalost, samo je potvrdio ono što je u tekstu napisano - da je specijalno vozilo CZ RS slupano, što je i dokumentovao fotografijama koje je poslao uz navodni demanti.

Policijski zapisnik je potvrdio navode Žurnala da je vozilo CZ RS, u trenutku kada je slupano, vozio Milan Jašarević.

Novitovićevo reagovanje ima samo jedan cilj, da opravda svog stranačkog šefa Nenada Stevandića, predsjednika „Ujedinjene Srpske“. Ogroman trud partijskog poslušnika ni za šta, jer u tekstu Žurnala nigdje nije ni navedeno da je Stevandić bio u vozilu u trenutku kada je ono slupano.

Novitović je, međutim, potrdio navode iz teksta da je Republička uprava civilne zaštite za vrijeme trajanja vanrednog stanja ustupila na korištenje „jedno vozilo“ Timu za praćenje i provođenje mjera Republičkog štaba za vanredne situacije, kojim rukovodi Stevandić. Ne radi se o „jednom vozilu“, kako je naveo Novitović, već o namjenskom vozilu, opremljenom specijalizovanom opremom, vrijednom više od 140.000 KM, koje je CZ RS donirala Ambasada Japana.

Novitović bi trebalo da saopšti po kom je to pravilniku, uredbi, odluci ili nekom drugom aktu ustupio Stevandiću na korištenje ovo specijalno vozilo, jer je Stevandić tri u jedan – šef Tima za praćenje i provođenje mjera Republičkog štaba za vanredne situacije, zamjenik generalnog direktora UKC RS i predsjednik „Ujedinjene Srpske“.

Ako je specijalno vozilo koristio samo kao šef Tima za provođenje mjera Republičkog štaba za vanredne situacije, pitanje je zašto se tim vozilom dovezao u Donju Gradinu, gdje je 26. aprila održana komemoracija jasenovačkim žrtvama, za šta postoje brojni očevici. Taj događaj nema nikakve veze sa pandemijom korona virusa, pa je jasno da je Stevandić u Donju Gradinu stigao kao predsjednik jedne političke stranke i poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH. Kada smo već kod Stevandića, bolje je da se, sve dok nije slupano, vozikao specijalnim vozilom CZ RS nego „crvenim kombijem“, koji je tokom rata sijao strah u Banjaluci.

Novitović, koji se u navodnom demantiju baš raspisao, trebalo je javnosti da saopšti kojim poslom se Jašarević vozio specijalnim vozilom CZ RS na području Kotor-Varoši, gdje je došlo do sudara. Da li se tamo vozio sa zadatkom da pruži pomoć stanovništvu u vezi sa borbom protiv širenja korona virusa ili je obavljao privatne poslove? Biće da je ovo drugo. 

Novitović je 16. novembra prošle godine Milana Jašarevića zaposlio na određeno vrijeme, na radno mjesto - viši stručni saradnik za planiranje, obuku i za međunarodnu saradnju, iako ne ispunjava minimalne uslove predviđene važećim pravilnikom za to radno mjesto.

Jašarević i pored svega prima platu državnog službenika sa visokom stručnom spremom, iako se, kako tvrde naši izvori, do sada nije pojavio na poslu u Upravi CZ RS. 

Novitović u svom navodnom demantiju u ovome nije rekao ni riječi. Kao ni o konstataciji da je osnovni zadatak Milana Jašarevića da specijalnim vozilom Nissan X-trail vozi stranačkog bosa Nenada Stevandića. Šef Uprave CZ nije demantovao ni da je njegov lični vozač rođeni brat Milana Jašarevića, što opet ukazuje na nepotizam i stranačko zapošljavanje u Upravi CZ RS.

Novitovićeve konstatacije kako je vozilo kasko osigurano pa budžet RS neće trpiti štete, potpuno je irelevantno za cijelu priču, osim što, možda, šalje poruku - možemo lupati i dalje.

Novitović je arogantno pokušao da redakciji Žurnala održi lekciju, optužujući nas za „podmetanje zlonamjerne i lažne objave bez uporišta u činjenicama, posebno u ovo teško vrijeme kako za Republiku Srpsku, tako i za cijeli svijet“.

Svojim navodnim demantijem ništa nije opovrgao. Naprotiv, sve naše navode je potvrdio.

Novitović nije i ne može biti nikakva moralna vertikala, a posebno ne može držati slovo drugima, jer je sam nasilinik opasnih namjera. Protiv njega je Okružno javno tužilaštvo Banjaluka 29. juna 2018. godine podiglo optužnicu zbog prijetnji. Optužen je da je 8. decembra 2017. godine zbog neriješenih poslovnih odnosa u telefonskom razgovoru Draganu Makiviću zaprijetio da će ga, ako ne izmiri dugovanja prema predstavništvu firme „Alfa Plam“, „lično skinuti golog, voziti vezanog za lanac i da će lajati od Banjaluke do Vranja“.

alt

U optužnici je navedeno da je Novitović učinio krivično djelo „ugrožavanje sigurnosti iz člana 150. stav 1. Krivičnog zakonika RS“, odnosno da je Makiviću prijetio da će ga, kako stoji u optužnici, lišiti slobode i oteti. Suđenje u ovom slučaju još traje.

Stoga, najmanje što mu treba jeste da dijeli lekcije novinarima, osim ako njegov sljedeći korak nije upućivanje prijetnji kidnapovanjem svima onima koji pišu o mutnim radnjama u Upravi CZ RS. Uostalom, osoba sa ovakvim backgroundom uopšte ne bi smjela da bude na čelu CZ RS.

(zurnal.info)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...