ZASTRAŠUJUĆE BROJKE IZ VELIKE BRITANIJE: Skoro 43 hiljade umrlih; Raste pritisak na premijera Johnsona

Zvaničan broj preminulih od Covida-19 u Ujedinjenom Kraljevstvu u utorak se primakao cifri od skoro 43.000 ljudi, naglašavajući status te zemlje kao najteže pogođene pandemijom u Evropi i potaknuvši nova pitanja o načinu na koji se premijer Boris Johnson suočava s krizom.

  • Svijet

  • 19. Maj 2020  19. Maj 2020

  • 0

S novim zvaničnim ciframa za Englesku i Vels, broj preminulih porastao je na najmanje 42.990, pokazala je Reutersova statistika, koja uključuje prethodno objavljene podatke za Škotsku i Sjevernu Irsku, kao i nedavne cifre o preminulima u bolnicama u Engleskoj.

Današnji podaci Nacionalnog zavoda za statistiku pružili su, također, sumornu sliku stanja u staračkim domovima, koji su posebno teško pogođeni virusom, koji je širom svijeta odnio više od 317.700 ljudskih života.

Broj preminulih u staračkim domovima u Ujedinjenom Kraljevstvu nadmašio je 10.000 ljudi zaključno sa 8. majom, pokazali su zvanični podaci.

Iako različite metode prikupljanja statističkih podataka otežavaju poređenja s drugim zemljama, današnje brojke potvrđuju da je Britanija među zemljama najteže pogođenim pandemijom.

Visoka stopa smrtnosti u Britaniji pojačat će pritisak na Johnsona. Opozicione stranke tvrde da je on previše sporo uvodio restriktivne mjere, previše sporo je vlada provodila masovna testiranja i presporo je pružala bolnicama zaštitnu opremu, prenosi Reuters.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...