U SRBIJI SE KONAČNO SJETILI: "Kriza izazvana koronavirusom pokazala koliko je bitno da region sarađuje"

Aktuelna kriza u vezi sa pandemijom koronavirusa pokazala je koliko je bitno da region sarađuje, jer virus ne poznaje granice, stepen ekonomskog razvoja ili neke druge međusobne razlike, izjavio je ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić, koji je najavio da Srbija od 1. juna otvara granice za državljane Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

  • Regija

  • 19. Maj 2020  19. Maj 2020

  • 0

Dačić je učestvovao na videokonferenciji ministara vanjskih poslova zapadnog Balkana i članica Europske unije koje su neposredni susjedi regiona Grčke, Bugarske, Rumunije, Hrvatske i Slovenije.

Konferencija je održana na inicijativu ministara vanjskih poslova Grčke i Sjeverne Makedonije Nikosa Dendijasa i Nikole Dimitrova, a tema je bila "Kako uspješno doprinijeti, kroz zajedničku saradnju, narednim fazama suočavanja sa socioekonomskim posljedicama pandemije", saopćeno je iz Ministarstva inostranih poslova Srbije.

Dačić je ponovio spremnost Srbije na daljnji angažman na nivou regiona radi učvršćivanja ekonomskih veza i jačanja zajedničkog tržišta.

Šef diplomatije Srbije pozdravio je odluku o uspostavljanju takozvanih Zelenih koridora u regionu, što je omogućilo da se u krizi izazvanoj koronavirusom, medicinska oprema i osnovne životne namirnice neometano transportuju kroz region, bez zastoja na graničnim i administrativnim prijelazima.

Ministar je, također, rekao da je Srbija preduzela konkretne korake ka postepenom otvaranju granica, uz poštivanje epidemioloških preporuka.

"Počev od 1. juna, otvaramo granice za državljane Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Severne Makedonije, što je, takođe, u duhu jačanja poverenja i saradnje u regionu. Očekujemo da će i ostali partneri iz ovog dela Evrope, poštujući savete eksperata, krenuti u ublažavanje mera i postepeno otvaranje granica", rekao je Dačić.

On je izrazio i uvjerenje da će i ove godine najveći broj turista ljetovati u Grčkoj.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...