ASMIR KUJOVIĆ ZA "SB" KOMENTARISAO OSTAVKE U P.E.N. CENTRU BiH: "Njihovi razlozi nisu nešto što..."

Svoje razloge naveli su u pismima ostavke, jer se "cijelom problemu pristupilo jednodimenzionalno, kategorično i parolaški ostrašćeno".

  • Vijesti

  • 19. Maj 2020  19. Maj 2020

  • 1

Pismo članova P.E.N. centra Bosne i Hercegovine koji su osudili održavanje mise za žrtve Bleiburga, snažno je uzdrmalo ovo udruženje. Jutros su, naime, zbog pisma objavljenog 9. maja ove godine, ostavke u P. E. N. centru BiH podnijeli Željko Ivanković, Ivan Lovrenović, Miljenko Jergović i Ivica Đikić.

Svoje razloge naveli su u pismima ostavke, jer se "cijelom problemu pristupilo jednodimenzionalno, kategorično i parolaški ostrašćeno".

"Tijesna sarajevska kotlina"

Ivica Đikić naveo je u svom pismu da ni na koji način nije bio obaviješten o nastanku i objavi tog pisma.

"Ne mogu pristati na to da se pod okriljem P.E.N. centra jednoj vrlo kompleksnoj i delikatnoj temi, kao što je tema koju znamo pod skupnim imenom 'Bleiburg', pristupa jednodimenzionalno, kategorično i parolaški ostrašćeno", objasnio je Đikić.

Željko Ivanković piše kako su ''žurba, forsiranje i prekratko vrijeme da se uopće išta suvislo kaže te iznenađujuće isključivanje nekih ljudi, a na što sam i pismom ukazao, učinili izjavu nedovoljno diferenciranom i nijansiranom, ponegdje čak grubom i nezgrapnom, nedostojnom P.E.N.-a".

''No, to bi bila stvar autora i potpisnika da nije objavljena na službenoj stranici P.E.N. centra BiH, kad je postala, opravdale su se moje slutnje, penovska pa time za dio članstva i – diskvalifikacijska. Ne želeći dizati tenzije u vrijeme kad je posvemašnja histerija već bila zahvatila tijesnu sarajevsku kotlinu, sad i u tišini, premda ne stoga i manje rezolutno, kao predsjednik Skupštine P.E.N.-a, molim da me se briše iz članstva P.E.N.-a, a što znači i da neopozivo podnosim ostavku na mjesto predsjednika Skupštine P.E.N. centra BiH'', navodi Ivanković.

Reakcija Kujovića

U izjavi za "Slobodnu Bosnu" predsjednik P.E.N. centra u BiH Asmir Kujović potvrdio je da su Željko Ivanković, Ivan Lovrenović, Miljenko Jergović i Ivica Đikić jutros predali svoje ostavke na članstvo u P.E.N. centru Bosne i Hercegovine.

"Njihovi razlozi nisu nešto što Uprava P.E.N.-a smatra da treba da u njihovo ime iznosi javnosti. Budući da protestno pismo povodom mise za Bleiburg nije inicirala Uprava P.E.N. centra u Bosni i Hercegovini niti ga je potpisao P.E.N. kao institucija, već isključivo njegovi potpisnici, navedeni imenom i prezimenom, Uprava nema razloga da daje bilo kakav komentar ni na to pismo ni na to da li su se neki članovi u svojim ostavkama vodili njegovim sadržajem", rekao je Kujović.

Protestno pismo

Podsjećamo, članovi P.E.N. centra BiH objavili su protestno pismo povodom komemorativne mise za Bleiburg.

''Mi, doljepotpisani članovi i članice P.E.N. centra u Bosni i Hercegovini, povodom evropskog Dana pobjede nad fašizmom, potvrđujemo svoju odanost antifašističkim vrijednostima slobode, jednakosti i tolerancije među ljudima, koje su istovremeno i vrijednosti koje zagovara Povelja Međunarodnog P.E.N.-a. Zbog toga smatramo da je ideja da se u Sarajevu organizira komemorativna misa za fašiste i njihove simpatizere koji su nastradali u povlačenju fašističkih i nacističkih snaga prema Bleiburgu, sramotna za ovaj grad i za ovu zemlju. Antifašistička pozicija koju zastupamo je bolja i humanija strana povijesti, i u to ime, iz poštovanja prema brojnim nevinim žrtvama ustaških zločina, zahtijevamo da se planirana misa otkaže'', navodi se u pismu.

Pismo potpisuju Adisa Bašić, Aleksandra Čvorović, Amir Brka, Amira Sadiković, Andrea Lešić, Andrej Nikolaidis, Anisa Avdagić, Asmir Kujović, Bjanka Alajbegović, Damir Arsenijević, Darko Cvijetić, Elma Porobić, Elvedin Nezirović, Emina Žuna, Enver Kazaz, Ervin Mujabašić, Fadila Nura Haver, Ferida Duraković, Goran Sarić, Goran Simić, Izet Perviz, Jasmina Husanović, Jasna Šamić, Lejla Kalamujić, Ljubica Ostojić, Mirsad Sijarić, Mustafa Zvizdić, Nedžad Ibrahimović, Nidžara Ahmetašević, Predrag Finci, Sanja Šoštarić, Selvedin Avdić, Senada Kreso, Senadin Musabegović, Senka Marić, Šejla Šehabović, Tanja Miletić-Oručević, Tanja Stupar-Trifunović, Tarik Haverić, Vladimir Arsenić, Zlatko Dizdarević i Zvonimir Radeljković.

(K. S.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...