"SB" NA LICU MJESTA: Užareno u Parlamentu BiH, vodi se žestoka rasprava o...(FOTO)

"Neću podržati zakon zašto što smatram da imam pravo da u svojoj izbornoj bazi raspolažem ovim novcem", kaže zastupnica SNSD-a Sanja Vulić.

  • Politika

  • 20. Maj 2020  20. Maj 2020

  • 1

Na nastavku sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH zastupnici su raspravljali o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH. Predlagači su Mirjana Marinković-Lepić i Predrag Kojović iz Naše stranke.

"Dva su razloga zbog kojih sam podnijeli inicijativu, a to je pije svega da se sve naknade poslanika i delegata regulišu u zakonu. Drugi je razlog činjenica da parlamentarci imaju jako visoka primanja koja višestruko prelaze primanja građana i prema toj nesrazmjeri su među najvišim u regionu. Kao jedan od ciljeva zakona navedeno je i ukidanje poslaničkih paušala. Utvrđeno je da smo osim Slovenije zemlja sa najvišim iznosom paušala u regionu", kazala je Marinković - Lepić.

Naglasila je da je pojedinačni paušal od 700 KM previsok i nepotreban. Mjesečni planirani iznos paušala poslanicima i delegatima iznosi 40.671 KM što za mandatni period od 4 godine iznosi 1.952.245 KM.

"Osim paušala, još dvije vrste novčanih davanja su umjesto zakonom utvrđeni odlukom Zajedničke komisije za administrativne poslove za poslanike i delegate koji nisu u radnom odnosu u PSBIH i to: razlika plaće i naknada troškova za službeno putovanje radi učešća na sjednici PS", dodala je.

Zastupnik HDZ-a Nikola Lovrinović je doveo u pitanje ustavnost zakona te je rekao da su brojni usposlenici institucija koji nemaju visoke plate .

Zastupnik Naše stranke Damir Arnaut mu je replicirao da je Ustavnopravna komisija jednoglasno rekla da je zakon usklađen sa Ustavom, a da se ovo rješenje uopće ne dotiče plata uposlenika već isključivo izabranih i imenovanih zvaničnika.

"Neću podržati zakon zašto što smatram da imam pravo da u svojoj izbornoj bazi raspolažem ovim novcem. Plate jesu visoke. Ja svoj novac želim da usmjeravam tamo gdje mislim da treba. Želim i da svoj novac ulažem i u marketinške svrhe", kazala je zastupnica SNSD-a Sanja Vulić.

Arnaut je kazao da postoji zakon o finansiranju političkih stranka i da se novac za kampanju mora prijaviti, poručivši joj da "ukoliko to vi tako radite onda je to problematično".

Magazinović tvrdi da treba rastrjerati domaće, a ne strane sudije

- Nemamo mi problem sa strancima nego sa domaćim sudijama koji su na daljinskom upravljaču stranačkih lidera i pravda neće postojati dok takvi ljudi postoje, rekao je danas na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, poslanik SDP, Saša Magazinović.

On je napomenuo da se najbolje vidi kako domaće sudije rade na primjerima predmeta Dženan Memić i David Dragičević i da se tu vidi kakvo je stanje u pravosuđu.

– Što se mene tiče, da nam je do prava i pravde, ko što većini nije, mi bismo trebali rastjerati domaće sudije i dovesti sve strane koji ne znaju ko je koja stranka i kako se ko praziva – rekao je Magazinović.

Podsjećamo, Parlament BiH će danas raspravljati o Prijedlogu zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH, a trenutno je u toku rasprava o mišljenju Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamenta BiH, koja ovom zakonu nije dala zeleno svjetlo.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...