PREDSJEDNIK PDP-a BRANISLAV BORENOVIĆ PODNIO KRIVIČNU PRIJAVU: "Dodik je priznao krivično djelo neovlašćenog prisluškivanja"

Ovo krivično djelo propisano je članom 147a. Krivičnog zakona BiH, a za njega je predviđena zatvorska kazna od šet mjeseci do pet godina.

  • Politika

  • 21. Maj 2020  21. Maj 2020

  • 0

Predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović podnio je danas Tužilaštvu Bosne i Hercegovine krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, zbog krivičnog djela neovlašteno prisluškivanje i zvučno ili optičko snimanje, koje je Dodik priznao tokom obraćanja poslanicima na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

Ovo krivično djelo propisano je članom 147a. Krivičnog zakona BiH, a za njega je predviđena zatvorska kazna od šet mjeseci do pet godina.

"Dodik je priznao da je vršio i da u kontinuitetu vrši krivično djelo neovlašćenog prisluškivanja trećih lica, u ovom slučaju članova opozicionih stranaka", kaže Borenović.

On kaže da je ovo presedan po kojem bi u normalnoj zemlji već reagovali organi unutrašnjih poslova po nalogu Tužilaštva i da bi Dodik još sinoć bio priveden i saslušan:

„Radi se o članu Predsjedništva koji je priznao krivično djelo, i to, ni manje ni više, pred govornicom najvišeg zakonodavnog tijela u Republici Srpskoj. Budući da nadležni organi nisu reagovali, naša je obaveza da podnesemo krivičnu prijavu. Ovo nije samo priznanje krivičnog djela nego su dovedeni u pitanje i osnovni ustavni principi, na kojima je zasnovano funkcionisanje ovog društva“, kaže Borenović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...