SAVEZ RATNIH VOJNIH INVALIDA TUZLANSKOG KANTONA ODGOVORNO TVRDI: "Bošnjaci u Bratuncu dobijaju pozive za saslušanja"

Traže zaštitu za bošnjačke povratnike.

  • Društvo

  • 21. Maj 2020  21. Maj 2020

  • 1

Savez ratnih vojnih invalida Tuzlanskog kantona saopćio je danas da će od Vijeća ministara BiH i Ministarstva sigurnosti zatražiti zaštitu bošnjačkih povratnika u Bratuncu, navodeći kako u proteklih nekoliko dana na njihove adrese stižu pozivi iz MUP-a Republike Srpske za saslušanja u vezi s navodnim napadima na selo Loznica kod Bratunca 1992. godine.

Iz Saveza su na pres-konferenciji u Tuzli izrazili ogorčenje zbog ovih novih poziva za saslušanja te očekuju od bh. institucija da ovaj problem što prije riješe.

"Od stotinu jedne kuće u mjestu Pirići u Bratuncu, sve su bošnjačke. Tu je živjelo 504 ljudi i svi su Bošnjaci. Poginulo je 194 ljudi, a među njima je 80 civila. Na ovo područje vratilo se pet porodica, kojima je jučer stigao poziv za privođenje", kaže predsjednik Saveza RVI TK Fahrudin Hasanović.

Poziv je dobio i Izet Ibrić, koji se prije dvanaest godina vratio u Bratunac.

"U pozivu piše da nas pozivaju na saslušanje zbog napada na Loznicu od strane muslimanskih boraca. Zvali su me još jednom prije sedam ili osam godina. Oni su nas napali, na naše mjesto Piriće, i mi smo se branili", izjavio je Ibrić.

Ističe da mu je žao što se ne procesuiraju neki od najvećih ratnih zločinaca, a njih, povratnike, sada, nekoliko dana pred Ramazanski bajram, pozivaju na saslušanja.

Iz Saveza RVI TK poručuju da je potrebno sve sumnje istražiti pred državnim pravosudnim institucijama te da institucije BiH trebaju što prije reagirati na problem privođenja bošnjačkih povratnika u Bratunac, među kojima su i oni koji su 1992. godine bili djeca.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...