DRAMATIČAN PREOKRET: Palestinci prekinuli kontakte s Izraelom, Sjedinjenim Državama i CIA-om

Palestinci su prekinuli kontakte s CIA-om nakon što su objavili okončanje sigurnosne saradnje s Izraelom i Sjedinjenim Državama u znak protesta protiv izraelskih prijedloga da se anektiraju teritorije na Zapadnoj obali, izjavio je u četvrtak palestinski zvaničnik.

  • Svijet

  • 21. Maj 2020  21. Maj 2020

  • 0

Saeb Erekat, generalni sekretar Palestinske oslobodilačke organizacije, kazao je da je Washingtonu poručeno o tom potezu nakon što je palestinski predsjednik Mahmoud Abbas izjavio u utorak da njegova administracija više nije predana sporazumima s Izraelom i Sjedinjenim Državama, uključujući i one o sigurnosnoj saradnji.

Govoreći o saradnji s američkom Centralnom obavještajnom agencijom, Erekat je novinarima na videokonferenciji izjavio: „Ona je prekinuta na kraju predsjednikovog govora.“

Obavještajna saradnja s CIA-om bila je nastavljena čak i nakon što su Palestinci bojkotovali američke mirovne napore, predvođene predsjednikom Donaldom Trumpom, u 2017., kada su strane zajednički radile na suzbijanju nasilja na Zapadnoj obali pod izraelskom okupacijom, gdje se nalazi sjedište palestinskih vlasti.

Abbas je i ranije prijetio prekidom sigurnosnih veza iako nije ispunjavao takve prijetnje. Izraelski zvaničnici tvrde kako je njemu potrebna izraelska podrška u suočavanju s unutrašnjim izazovima iz palestinske islamističke grupe Hamas.

Erekat je, međutim, izjavio: „Stvari su se promijenile i mi smo odlučili da je sada vrijeme za promjenu.“

- Više nema sigurnosne saradnje sa Sjedinjenim Državama. Više nema sigurnosne saradnje s Izraelom. Mi ćemo održavati javni red i vladavinu zakona sami - kazao je Erekat.

Američka ambasada u Jerusalemu odbila je komentirati njegove izjave.

Palestinci su zabrinuti da će Izrael, uz blagoslov Washingtona, realizirati svoje obećanje da nametne izraelski suverenitet nad jevrejskim naseljima u dolini Jordana na Zapadnoj obali, što smatraju aneksijom.

Palestinci žele uspostaviti svoju državu na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze, s istočnim Jerusalemom kao svojom prijestonicom, prenosi Reuters.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...