SVE JE STALO SAMO IZVOZ STRUJE RASTE: BiH na izvozu struje u prvom kvartalu zaradila 227 miliona KM!

Bosna i Hercegovina je za period januar-april 2020. godine izvezla struje u vrijednosti 227,7 miliona KM, što je povećanje za 8,5 posto u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH, izvještava Indikator.ba.

  • Ekonomija

  • 23. Maj 2020  23. Maj 2020

  • 0

Samo u aprilu izvoz električne energije bio je vrijedan 49,8 miliona KM.

Istovremeno, drastično su smanjene potrebe za uvozom električne energije, koji je za četiri mjeseca bio manji za 80,3 posto nego u istom periodu lani. Uvoz električne energije bio je u periodu januar-april bio je svega 24,2 miliona KM.

Istovremeno, rast izvoza praćen je povećanjem proizvodnje električne energije.

Bruto proizvodnja električne energije u BiH u martu ove godine iznosila je 1.529 GWH, što je više za oko četiri posto u odnosu na mart prošle godine kada je iznosila 1.471 GWH.

U ukupnoj bruto proizvodnji, hidroelektrane su učestvovale sa 36,3 posto, termoelektrane sa 61,5 posto, a solarne i vjetroelektrane sa 2,2 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Ovo bi mogla biti rekordna godina po izvozu struje. Naime, BiH je u cijeloj 2019. godini izvezla električne energije u vrijednosti od 574,8 miliona KM, dok bi pri ovom  trendu izvoz struje u 2020. godini mogao premašiti 700 miliona KM. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...