ŽENA PROGUTALA 20 GRAMA U PRAHU I JEDVA PREŽIVJELA: Naučnici se pitaju koliko kafe je previše, a Američka uprava za hranu i lijekove...

... FDA upozorava da kašičica kofeina u prahu odgovara količini kafe u gotovo 28 šoljica

  • HiTec

  • 24. Maj 2020  24. Maj 2020

  • 0

Koliko je kafa previše kafe? Ovisnici o kofeinu to pitanje sebi obično postavljaju nad četvrtom jutarnjom kafom. Kofein je najrašireniji psihoaktivni stimulans na svijetu, a u svom čistom, praškastom obliku izuzetno je moćna tvar koja može biti pogubna ako uzimate previše. FDA upozorava da kašičica kofeina u prahu odgovara gotovo 28 šoljica kafe, piše Tportal.

Nauka je upoznata sa slučajem 26-godišnjakinje koja je tri sata nakon što je progutala čak 20 grama kofeina u prahu završila u bolnici. Rebecca Harsten, dežurna liječnica hitne službe iz londonske bolnice Queen Elizabeth, navodi da je žena primljena zbog palpitacija, znojenja, tjeskobe i otežanog disanja. Čak, imala je abnormalno ubrzan rad srca, nizak krvni tlak, hiperventilirala je i povraćala.

Provedena ispitivanja pokazala su da se u njenom tijelu nakuplja kiselina, a uočena je i prilična neravnoteža ugljičnog dioksida i kisika u njenoj krvi, s velikim brojem bijelih krvnih stanica.

Kako bi joj spasili život, stavili su je na infuziju, intravenozno je tretirali bikarbonatom i liječili je magnezijevim sulfatom. Aktivni ugljen korišten je za uklanjanje toksina iz bubrega.

Liječnici su joj davali i hormon zvan norepinefrin kako bi pomogao normalizaciju krvnog tlaka. Davana joj je i masna emulzija nazvana intralipid koja se posljednjih godina koristi za uklanjanje toksičnih materijala iz tijela.

Ova kombinacija liječenja je djelovala, pacijentica je preživjela, oporavila se i na kraju je otpuštena iz bolnice.

Ona je dobro prošla jer svake se godine zabilježi više smrtnih slučajeva zbog predoziranja kofeinom. Prodaja kofeina u prahu zabranjena je u mnogim zemljama no ne postoje službene smjernice što činiti u takvim slučajevima.

Iskustvo, objavljeno u medicinskom časopisu BMJ Case Reports, sugerira kako bi se budući slučajevi mogli tretirati kombiniranjem intralipida i hemodijalize.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...