ČISTI JETRU I KRV, LJEKOVITO DJELUJE NA GUŠTERAČU I SLEZENU: Evo kako kod kuće napraviti čudesni napitak u koji se na istoku zaklinju hiljadama godina…

Gorak okus je vrlo važan za tijelo i smatra se jednim od najzdravijih okusa u ajurvedi.

  • Zdravlje

  • 25. Maj 2020  25. Maj 2020

  • 0

Poboljšava sve druge okuse, snaži probavnu vatru (agni) i potiče zdrav protok žuči.

Gorak okus nalazimo u svim gorkim namirnicama, poput lisnatog zelenog povrća, korijena maslačka, kurkume i cikorije, aloe vere, crne čokolade, raznih začina poput šafrana i kumina, ljekovitog bilja te kod većine biljnih čajeva.

Zbog svoje hladne i suhe prirode, gorak okus ima snažan detoksikacijski učinak na tijelo.

Smanjuje višak masti, uklanja toksine iz organizma te čisti dišne puteve, krv i sva tjelesna tkiva. Čini kožu čvrstom, tonira mišiće i stimulira živčani sistem.

Gorak ghee - drevna ajurvedska formula za čišćenje organizma

Gorak ghee, poznat kao "tikta ghrita", tradicionalna je ajurvedska formula koja se koristi već hiljadama godina.

Sastojci formule čine najjače gorke biljke, poput neema, kurkume, shatavari, guduche, kutki, amalaki, kao i mnoge druge biljke.

Ključni je dio ajurvedske kure čišćenja, jer podmazuje tijelo iznutra i izvlači duboko ukorijenjene toksine iz tkiva.

Odličan je tonik koji se preporučuje kod proljetne kure čišćenja, panchakarme i tokom vrućih sezona kako bi se spriječila neravnoteža pitta doše.

Smiruje pittu i kaphu, ali pogoršava vata došu zbog iste kvalitete lakoće, hlađenja i suhoće.

Iako se gorak ghee koristi u većim dozama tokom panchakarme, može se uzimati redovno i u manjim dozama za zdravo održavanje tjelesnog sistema ili za liječenje različitih poremećaja.

Gorke biljke, iako individualno imaju jedinstveno djelovanje, posjeduju slične kvalitete poput detoksikacije, hlađenja, specifičnog djelovanja na jetru i krv, kao i antivirusni, antibakterijski i protuupalni efekt.

Infuzija (čaj) gorkih biljaka u gheeju ne samo da povećava njihovu moć zahvaljujući zajedničkom djelovanju nego i sam ghee djeluje tako da omogućava dublje prodiranje biljaka u ciljana tkiva.

Ljekovitost gorkog gheeja

- osnažuje i liječi jetru

- ljekovito djeluje na gušteraču i slezenu

- pročišćava krv, plazmu, masno, živčano i reproduktivno tkivo

- smiruje razna upalna stanja, poput reumatoidnog artritisa

- eliminira nakupljene toksične tvari (osobito u jetri i krvi)

- ublažava prekomjernu vrućinu u tijelu

- uravnotežuje hormone i šećer u krvi

- poboljšava zdravlje kože i proljepšava ten

- smiruje upalne procese kože - akne, ekceme, psorijazu, osip, opekotine (unutrašnja i vanjska upotreba).

Gorak ghee – domaći recept

Gorak ghee možemo pripremiti koristeći bilje našeg podneblja.

Savršeno vrijeme za korištenje ovog recepta je pred kraj zime i početkom proljeća.

Možete koristiti razno gorko i začinsko bilje, poput trave ive, kadulje, vrijeska, pelina, komorača, aloe vere, zelenog čaja, korijena čička, itd.

SASTOJCI

1 i 1/2 šoljice gheeja

1 supena kašika korijena cikorije

1 supena kašika neem praha

2 supene kašike sikavice

2 supene kašike kurkume u prahu

1 supena kašika korijena maslačka

1/2 čajne kašikice kumina u prahu

2 zrna crnog bibera

PRIPREMA

Upotrijebite lonac s dvostrukim dnom i koristite najslabiju temperaturu kako bi ghee zadržao toplinu, a da ne provrije ili zagori.

Izmiješajte sve suhe sastojke u zdjelici.

Ghee izlijte u posudu s dvostrukim dnom pa ga lagano zagrijte dok se ne otopi.

Dodajte sve sastojke i kuhajte na niskoj temperaturi 3-4 minute, povremeno miješajući. Ghee ne smije zavrijeti!

Ostavite lonac nepoklopljen pa nastavite sve lagano kuhati na niskoj temperaturi još 20 minuta.

Pazite sve vrijeme da je temperatura vrlo niska, jer ghee ne smije zavrijeti. Lagana toplina je ključna da bi biljke i začini ispustili svoja ljekovita svojstva.

Nakon 20 minuta, maknite lonac s vatre i ostavite ga pola sata sa strane da se ohladi.

Procijedite biljni ghee kroz sitnu cijediljku ili gazu, u staklenu posudu.

Vaš domaći, svježe začinjeni ghee je spreman za upotrebu! Čim ga otvorite, najbolje ga je potrošiti u roku od mjesec dana.

Za zdravlje jetre, krvi i kože

Svako jutro na prazan želudac uzmite po 1 supenu kašiku gorkog gheeja pomiješanog i otopljenog u pola šoljice tople vode. Pričekajte pola sata prije nego što uzmete obrok.

Kod raznih hroničnih poremećaja i neravnoteže uzimajte gorak ghee 2 puta dnevno.

U slučaju ozbiljnih zdravstvenih poremećaja, obavezno se posavjetujte s ljekarom.

Nakon 14 dana korištenja, pauzirajte 7 dana pa ponovite postupak.

(SB/AZV)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...