ZA TROSTRUKO UBISTVO DILERA: Podignuta optužnica protiv Filipa Zavadlava, prijeti mu 50 godina zatvora

Filip Zavadlav optužen je za trostruko teško ubistvo, nedozvoljeno držanje oružja i općeopasnu radnju. Tužilac Žarko Štrbac optužnicu je poslao na sud, i to u vrlo kratkom roku nakon što je prošle sedmice videolinkom sa zatvorskom bolnicom u Zagrebu održano prvo ispitivanje na kojem Zavadlav, zapravo, ništa nije ni rekao, javlja Dalmatinski portal.

  • Hronika

  • 25. Maj 2020  25. Maj 2020

  • 0

Tužilac Štrbac smatra da je Marina Bobana, Juricu Torlaka i Marina Ožića Paića smaknuo iz bezobzirne osvete prema osobama iz narkomanskog miljea koje su terorizirale njega i brata. Iz kalašnjikova je u svega nekoliko minuta u centru Splita 11. januara ispalio 36 metaka.

Opisan zločin

U optužnici se navodi kako je Zavadlav, prema prethodno donesenoj odluci i planu, nabavio automatsku pušku s većom količinom municije i tako naoružan došao na predio Šperuna u Velom Varošu. 

Kada su se na motoru Yamaha pojavili Boban i Torlak, obojica iz narkomanskog kruga, koji su prodavali drogu njegovom bratu i od njih iznuđivali novac, Zavadlav je prema njima ispalio veliki broj rafalnih i pojedinačnih hitaca, stoji u optužnici. Boban je preminuo na mjestu događaja, dok je Torlak prebačen u bolnicu, ali je ubrzo podlegao povredama. 

Zavadlav se potom uputio u smjeru Kamenite ulice te došao ispred kuće obitelji Malvasija, koja je poznata kao mjesto gdje se prodaju narkotici, navodi Štrbac. Nikoga nije zatekao pa se spustio u Radmilovićevu ulicu te zapucao na Ožića Paića, koji je naišao na motoru Suzuki Burgman. 

Dok je pucao na Šperunu i u Radmilovićevoj ulici, Zavadlav je bio svjestan da time dovodi u opasnost život, tijelo i imovinu većeg broja ljudi, navodi se u optužnici. Nekoliko zrna zabilo se u Hyundai u kojem su bile tri osobe, a oštećen je i parkirani Audi A3, kao i ulazna vrata kuće u Jerinoj ulici. Nakon što je potrošio više od jednog spremnika streljiva, Zavadlav je pobjegao Plinarskom ulicom prema Nazorovom prilazu. Tamo je odbacio pušku u kontejner za mješoviti otpad. Policiji se predao nakon dva sata u kafiću na Skalicama, prenosi detalje optužnice Dalmatinski portal.

Prijeti mu 50 godina zatvora

Štrbac traži da se Zavadlavu produlji istražni zatvor zbog postojanja osobitih okolnosti koje upućuju na opasnost da će ponoviti krivično djelo i zbog posebno teških okolnosti počinjenja krivičnog djela. 

Zavadlav je nedavno prebačen iz Zagreba u zatvor u Gospić. Utvrđeno je da je prilikom pucanja po Varošu bio bitno smanjeno uračunljiv. Prijeti mu najstrožija zatvorska kazna od 50 godina. 

(Index.hr/SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...