PAKLENI PLAN OPOZICIJE: Predali inicijativu za ocjenu ustavnosti odluka; Sve kazne bit će oborene, a građani će moći tražiti odštetu?

Poslanici PDP-a u Parlamentu Republike Srpske Igor Crnadak i Draško Stanivuković predali su Ustavnom sudu Republike Srpske inicijativu za pokretanje postupka ocjene ustavnosti uredbi sa zakonskom snagom, donesenih u vrijeme vanrednog stanja. 

  • Mini market

  • 27. Maj 2020  27. Maj 2020

  • 0

Da bi predsjednik Republike Srpske imao ustavno ovlaštenje za donošenje uredbi sa zakonskom snagom za vrijeme vanrednog stanja, moguće je samo kada vanredno stanje proglase institucije Bosne i Hercegovine, što nije bio slučaj, naveli su opoziconi poslanici i dodali da su, samim tim, uredbe koje donosi predsjednik Republike Srpske, neustavne. 

„Sve ove uredbe koje su donesene, nemaju zakonsko uporište, nisu u skladu s Ustavom i zakonom i bojim se onog što smo upozoravali predsjednicu i Vladu, da su sve kazne koje su napisane i sve kazne koje su građani platili, neustavne kazne", rekao je Draško Stanivuković, poslanik PDP-a.

On tvrdi da će svi prekršajni nalozi biti oboreni na Ustavnom sudu.

"Građani će moći da traže odštetu, što znači da je vlast oštetila Republiku Srpsku svojim nemarom i nepoznavanjem Ustava i zakona na najgori mogući način i ovo će da košta milione“, kaže Stanivuković.

Poslanik PDP-a Igor Crnadak objašnjava da je njihov cilj da se sve ono što su nadležni radili u toku vanrednog stanja, objelodani. 

„Ovde nije stvar politike, ovde je stvar potrebe da se u najvišoj pravosudnoj instanci dobije pitanje da li je predsjednica imala pravo da donosi odluke, odnosno uredbe sa zakonskom snagom ili nije", rekao je Crnadak. 

On je naveo da nije njihova želja da bilo šta komplikuju nego isključivo da ovom inicijativom, kako kažu, daju još jedan doprinos tome da se raščisti i da jasna slika da li je sve urađeno po zakonu i po Ustavu RS.

Parlament Republike Srpske je 28. marta ove godine na 12. posebnoj sjednici usvojio Odluku o proglašenju vanrednog stanja za teritoriju Republike Srpske zbog pojave koronavirusa. U tom periodu, predsjednica Republike Srpske donijela je 20 uredbi sa zakonskom snagom.

(SB / BN TV)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...