ŠERUJEM, NE ŠERUJEM: Trump kao Kim, zaprijetio da će zatvoriti društvene mreže

Američki predsjednik izrekao je prijetnje dan nakon što je Twitter dodao provjere činjenica uz njegova dva tvita.

  • Svijet

  • 27. Maj 2020  27. Maj 2020

  • 0

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je u srijedu društvenim mrežama novim, strožijim propisima ili čak zatvaranjem dan nakon što je Twitter dodao provjere činjenica uz njegova dva tvita, prenosi Anadolu Agency (AA).

Predsjednik nema ovlaštenja da jednostrano reguliše ili zatvori kompanije, što zahtijeva djelovanje Kongresa ili Savezne komisije za komunikacije. No, to nije spriječilo Trumpa da bijesno uputi snažno upozorenje.

Tvrdeći da republikanci smatraju da tehnološki divovi “potpuno utišavaju konzervativne glasove“, Trump je na Twitteru objavio:

“Snažno ćemo ih regulisati ili zatvoriti prije nego što ikada dozvolimo da se to dogodi.“

Ponovio je, također, svoju neutemeljenu tvrdnju, koja je podstaknula njegov posljednji obračun sa Silicijskom dolinom, da bi omasovljenje glasanja putem elektronske pošte “bilo slobodno za sve prevare, krivotvorenje i krađu glasačkih listića“.

Trump i njegova kampanja agresivno su reagovali nakon što je Twitter dodao frazu upozorenja za dva Trumpova tvita u kojima su, između ostalog, glasački listići nazvani “lažnima“ i predviđa se da će “poštanske kutije biti opljačkane“. Ispod tvitova sada se nalazi poveznica na kojoj piše “Dohvati činjenice o glasačkim listićima“, koja vodi korisnike na Twitter stranicu za provjeru činjenica i s vijestima o Trumpovim nepotvrđenim nagađanjima.

Trump se obrušio na Twitter, optuživši kompaniju da se upliće u predsjedničke izbore 2020. godine.

“Twitter potpuno guši slobodu govora, a ja kao predsjednik neću dopustiti da se to dogodi“, poručio je predsjednik SAD-a. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...