OPASNO SE ZAKUHALO: Turska vojska zauzela grčki otočić, Atina sve demantirala, pa uputila protestnu notu Ankari…

Turska vojska je, navodno,  zauzela otočić na rijeci Evros, na granici s Grčkom, a Grci istovremeno demantiraju te napise, ali i upućuje službene proteste Turskoj

  • Svijet

  • 27. Maj 2020  

  • 0

Kako piše Deutsche Welle, rijeka koja se u dijelu svojeg toka kroz Bugarsku zove Marica, a u Grčkoj Evros, prirodna je granica Grčke i Turske, na kojoj su turski vojnici ovih dana navodno podigli zaštitnu ogradu kao odgovor na prijašnje grčko postavljanje ograde visoke tri metra i duge 10 kilometara, kojom Atina zaustavlja ilegalne migracije iz Turske.

Njemački informativni portal podsjeća da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u februaru za migrante otvorio granicu prema Grčkoj, a ona je reagirala policijskom silom i najavila produžetak ograde s bodljikavom žicom. Službena Atina sredinom aprila najavila je nastavak radova na grčkom teritoriju pa je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu sredinom maja protestirao tražeći sastanak s grčkim kolegom Nikosom Dendiasom.

Constantinos Filis, direktor atinskog Instituta za međunarodne odnose, pojasnio je za Deutsche Welle da se korito rijeke mijenja s vremenom i da zbog toga može doći do neznatnih promjena granice. Filis je dodao da se uz rijeku posljednjih mjeseci razvilo močvarno područje koje se potom isušilo i stvorilo kopno pa je samim time teško odrediti s koje se strane granice nalazi sporna teritorija.

Zbog navodnog turskog zauzimanja grčkog teritorija reagirala je grčka opozicija predvođena bivšim premijerom Aleksisom Ciprasom, a on je zatražio od vlade zauzimanje čvrstog stava spram 'samovoljnih i agresivnih akcija Turske'.

Glavni štab grčke vojske demantirao je vijest o pojavljivanju turskih vojnika na grčkom tlu, dok je Dendias izjavio da je riječ o besmislicama, ali i ocijenio da Ankara provodi militarizaciju graničnih sporova. Turski veleposlanik u Atini Burak Ozugergin kazao je da je saglasan s Dendiasom da je riječ o tehničkom pitanju, a ne o pograničnom sukobu.

Njemački portal podsjeća na stalnu napetost između Atine i Ankare i dodaje da su već zaboravljeni donedavni pozitivni primjeri saradnje tih dviju članica NATO-a. Podsjećaju, da kada je turski grad Izmir prije 21 godinu pogodio potres, prvi su u pomoć priskočili grčki spasitelji i obrnuto. Međutim nakon neuspjelog vojnog puča protiv Erdogana u ljeto 2016. godine odnosi su se zategnuli jer Atina još uvijek ne želi izručiti Ankari prebjegle turske oficire.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...