"ŠAMPIONI EUROPSKIH INTEGRACIJA": Zašto Bevanda ignoriše stavove OHR-a, EU-a i SAD-a?

Mjesec dana blokiran je novac od kredita MMF-a, a kao glavni krivci u javnosti su prepoznati HDZ BiH i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda.

  • Mini market

  • 28. Maj 2020  28. Maj 2020

  • 2

Takvo mišljenje danas su iznijeli u zajedničkom saopštenju i Ambasada SAD-a i Delegacija Evropske unije.

"Sporazum sa MMF-om odnosi se na dva entiteta i Brčko distrikt, dok je raspodjela sredstava kantonima odluka koja se donosi na nivou entiteta - što je Federacija BiH i učinila usvajanjem rebalansa budžeta", naveli su u saopćenju.

Ovo je identičan stav onome koji su, nasuprot Bevande, iznijeli ministri SDA, DF-a i SBB-a. Kod MMF-a se preko države zadužuju entiteti i Distrikt, a ne kantoni.

Raspodjela kantonima već je utvrđena odlukom Parlamenta FBiH, tačnije rebalansom.

Zato nema nikakve potrebe da Bevanda tvrdoglavo insistira da u odluci Vijeća ministara stoji da će Federacija 50 posto sredstava usmjeriti kantonima.

Štaviše, uvrštavanje kantona u odluku Vijeća ministara o alokaciji sredstava protivna je Zakonu o zaduživanju, dugu i garancijama BiH, koji prepoznaje samo entitet i Distrikt kao subjekte vanjskog zaduživanja, pišu Vijesti.ba

Već polovinom maja, visoki predstavnik Valentin Inzko kazao je da je samo HDZ kriv za blokadu kredita MMF-a, odbacujući uobičajenu floskulu o jednakoj odgovornosti svih strana.

"Sredstva MMF-a su blokirana, jer ova stranka želi napraviti presedan, presedan koji nije bio dio dogovora postignutog uz pomoć specialnog predstavnika EU i američkog ambasadora", kazao je Inzko.

Presedan o kojem je Inzko govorio jeste uguravanje kantona u odluku Vijeća ministara. Bevanda već mjesec dana drži stvar pod blokadom, uz ucjenu: ili će biti kantoni u odluci ili niko neće dobiti novac, pišu Vijesti.ba.

S obzirom na štetu koja je nastala zbog toga i s obzirom na to da je Bevandin zahtjev protivan zakonu i dogovoru u zgradi Delegacije EU, što je jasno rekla i međunarodna zajednica, vrijeme je da, prije svega Bevanda, snosi političku, ali i krivičnu odgovornost.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...