BRITANSKI FARMACEUTI NEMAJU DOBRE VIJESTI: "Trkamo se s vremenom, neki ljudi će biti namjerno zaraženi koronavirusom…"

Britanska farmaceutska kompanija prošle nedjelje započela je drugu i treću fazu razvoja vakcine protiv koronavirusa, a za testiranja traži oko 10.000 odraslih i djece u Velikoj Britaniji

  • Zdravlje

  • 28. Maj 2020  

  • 0

Određeni broj dobrovoljaca moraće namjerno da se zarazi Covidom-19 kako bi praćenje podataka tokom trajanja studije u narednih nekoliko mjeseci bilo pouzdano. 

Izvršni direktor AstraZenece koja razvija vakcinu protiv koronavirusa na Univerzitetu Oxford izjavio je da je prerano da ciljano izlaže učesnike istraživanja patogenu, ali kaže da bi to moglo da bude "u igri" ako tokom testiranja vakcine naiđe na prepreke, prenosi Index.

- Trkamo se s vremenom. Vidimo da u Evropi bolest već jenjava - rekao je izvršni direktor kompanije Pascal Soriot na online brifingu za medije.

- Vrlo brzo će intenzitet virusa u populaciji biti nizak, tako da moramo brzo da reagujemo. Ako zaraza dramatično opadne, možda ćemo morati da razmišljamo o ciljanim zarazama.

Kompanije i instituti za istraživanja trenutno rade na više od 100 vakcina protiv Covida-19, od kojih se oko 10 testira na ljudima, kako bi bila spriječena respiratorna bolest za koju trenutno nema lijeka i zbog koje je život izgubilo oko 360.000 ljudi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...