„OVO JE SRAMOTNO“: "Guardian" objavio nove optužbe na račun hrvatske policije, evo zašto su migrante obilježavali križevima, oglasila se i u europarlamentarka…

"The Guardian" je do spomenutih najnovijih spoznaja došao nakon razgovora s azilantima te prikupljanja fotografija i više desetaka svjedočanstava, među kojima su se našla i ona maloljetnika.

  • Regija

  • 29. Maj 2020  29. Maj 2020

  • 2

Više od 30 migranata otkrilo je za "The Guardian" detalje navodnih pljački i premlaćivanja koje su, kako tvrde, pretrpjeli od hrvatske policije. Policajci su nekima od njih, kako navode, sprejem na tjemenima nacrtali križeve. Rekli su im da je to "lijek za koronavirus". Nastavak je to priče koju je ovaj britanski list objavio početkom maja, a na koju je hrvatski MUP reagirao žestokim saopćenjem, u kojem sve odbacuje kao pretenciozno, neobjektivno i senzacionalistički.

"The Guardian" je do spomenutih najnovijih spoznaja došao nakon razgovora s azilantima te prikupljanja fotografija i više desetaka svjedočanstava, među kojima su se našla i ona maloljetnika. Ta im je građa otkrila da su se hrvatski policajci smijali i pili pivo dok su migrantima koji su u Hrvatsku pokušali ući iz Bosne i Hercegovine, na tjemenima sprejem crtali križeve. "The Guardian" navodi da neki europarlamentarci traže da se osnuje nezavisno tijelo koje bi istražilo ove instance zlostavljanja.

Prema svjedočanstvima migranata koja su potvrdila brojna dobrotvorna udruženja, vojno osoblje je između 6. i 7. maja na autocesti A7 kod hrvatsko-slovenske granice privelo najmanje dvije grupe migranata te ih predalo policiji.

"Nekoliko vojnih lica u zelenim uniformama uhvatilo nas je u tri ujutro", rekao je migrant iz Pakistana. "Pretražili su nas kako bi provjerili da ne krijumčarimo nešto te su potom pozvali policiju. Zatim je stigao policijski kombi s četiri policajca u crnim uniformama. Nagurali su nas u kombi i potom odvezli u policijsku stanicu, gdje su nas fotografirali. Natjerali su nas da potpišemo neki papir. Zatražili smo azil, ali su nam rekli da zašutimo."

Te je večeri hrvatska policija, navodno, privela desetke azilanata, većinom iz Pakistana i Afganistana, koji su uhvaćeni na različitim lokacijama. Policija ih je potom 7. maja oko 16 sati strpala u četiri kombija te odvezla na granicu BiH. "Naša je grupa bila u kombiju koji je imao staklenu pregradu pa sam vidio da su policajci stali u trgovini kako bi kupili pivo. Pili su dok smo putovali prema maloj rijeci u blizini Velike Kladuše", rekao je drugi Pakistanac.

Prema svjedočanstvima migranata, tu je počelo zlostavljanje. Policija im je, navodno, rekla da jedan po jedan izađu. Tada su im sprejem na tjemena nacrtali križeve. "Napravili su nam križeve na glavama, a nekolicini su obojili i brkove i čela", rekao je jedan azilant. "Potom su nas natjerali da skinemo odjeću i obuću. Uzeli su nam novac i mobitele pa su zapalili našu odjeću i imovinu. Desetak ih je zatim stalo u red i natjeralo nas da hodamo pored njih. Dok smo to radili tukli su nas drvenim štapovima i policijskim palicama. Nakon toga su nas gurnuli u rijeku i rekli nam da se ne vraćamo."

Od 33 osobe koje je intervjuiralo Dansko izbjegličko vijeće (DRC), jedna od glavnih organizacija koja migrantima u Bosni i Hercegovini pruža ljekarsku pomoć, "29 je reklo da ih je policija udarala policijskim palicama. Otac i sin su rekli da ih je policija natjerala da stave glave u otvor između vrata i okvira policijskog vozila te da su potom nogom udarali u vrata vozila. Isti taj otac i sin rekli su da je policija prema njima ispalila sedam hitaca dok su preko rijeke plivali prema Bosni i Hercegovini."

Izbjeglice s kojima je razgovarao DRC, rekle su da im je policija na tjemena narandžastim i crvenim sprejem nacrtala križeve te da su ih potom prisilili da prijeđu granicu i vrate se u Bosnu i Hercegovinu. "Jedna 11-člana grupa u kojoj je bio maloljetnik bez pratnje odrasle osobe, rekla je da su policajci pili pivo dok su ih 'označavali' i udarali. Pivo su kupili na putu do granice", rekli su iz DRC-a.

Druge četiri osobe s kojima je razgovaralo osoblje DRC-a, rekle su da su im hrvatski policajci rekli da je križ na tjemenu "lijek za koronu". Dvočlana obitelj, otac i maloljetni sin, rekli su da su se policajci smijali dok su im crtali križeve.

"The Guardian" navodi da je grupa zastupnika u Europskom parlamentu nakon te priče počela agitirati da nezavisna komisija istraži navode o zlostavljanjima. "Vjerujemo da bi se Europska komisija trebala pridružiti istrazi Ujedinjenih naroda kako bi se zaustavilo navodno zlostavljanje te kako bi odgovorni odgovarali", stoji u internom memorandumu koji kruži među europarlamentarcima. "Ako se optužbe pokažu istinitima, riječ je o slučaju grubog i jasnog kršenja Šengenskog kodeksa za zaštitu granice. S obzirom na ozbiljnost optužbi, od Komisije očekujemo da poduzme brze i temeljite poteze kako bi se odgovorilo na ova pitanja te da se o nalazima istrage što prije obavijesti parlament."

"Činjenica da je od 6,7 miliona eura, koliko je Hrvatska od Europske unije dobila za rješavanje graničnih pitanja, samo 300.000 potrošeno na sistem nezavisnog nadzora koji bi trebao osigurati provedbu međunarodnog prava i poštivanje ljudskih prava, pokazuje prioritete", rekla je europarlamentarka iz Irske Clare Daly.

„Hrvatska iz ekonomskih razloga želi širenje Schengena, a ako to znači žrtvovanje izbjeglica i migranata, onda će to, izgleda, napraviti. Zlo mi je i sramota me što sam članica Europske unije koja ovako djeluje. Ne sumnjam da je Komisija svjesna da su te tvrdnje istinite i da su žrtvovali izbjeglice i migrante te obaveze prema međunarodnom pravu zbog širenja Šengenske zone zbog tržišnog poslovanja i geopolitike. Neće im biti dopušteno da se izvuku. Odgovornost mora prevagnuti, inače je Europska unija gotova", izjavila je eurozastupnica Daly.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...