RAFALNA PALJBA IZ SRBIJE PO IVICI DAČIĆU: „Nacionalistička retorika koja često asocira na huškačke nastupe njegovog političkog oca Slobodana Miloševića…“

Zbog tenzija u Crnoj Gori, u srbijanskoj javnosti oglašavali su se brojni poltičari kako bi iznijeli svoje viđenje stanja u Crnoj Gori i položaja Srba u njoj.

  • Regija

  • 29. Maj 2020  29. Maj 2020

  • 0

Već tradicionalno, kad je izborna godina, određeni politički akteri, među kojima je i Ivica Dačić, izjavama dodatno podižu temperaturu u regionu podstičući nacionalizam, piše Nova.rs.

Pojačana nacionalistička retorika Ivice Dačića u predizbornim kampanjama, koja često asocira na huškačke nastupe njegovog političkog oca Slobodana Miloševića, uobičajena je pojava i predstavlja njegov način da se bolje pozicionira na narednim izborima, smatraju sagovornici portala Nova.rs.

Taj portal piše da su nekada povod za patriotsko busanje u prsa koje privlači dio glasača iz nacionalističkog biračkog tijela, bile Hrvatska, Bosna i Hercegovina ili Sjeverna Makedonija.

"Zbog tenzija u Crnoj Gori, u srpskoj javnosti su se brojni poltičari oglašavali kako bi iznijeli svoje viđenje stanja u Crnoj Gori  i položaja Srba u njoj. Već tradicionalno, kad je izborna godina, određeni politički akteri, među kojima je i Ivica Dačić, izjavama dodatno podižu temperaturu u regionu podstičući nacionalizam", piše Nova.rs.

Dačić je, govoreći o mjeri koju je Crna Gora donijela, da u tu zemlju ne mogu da uđu građani zemalja koje imaju više od 25 zaraženih koronavirusom na 100.000, među koje spada i Srbija, rekao da takva mjera treba da ostane cijelu godinu.

„Što se mene tiče, neka ostane ova mjera za Crnu Goru za cijelu godinu, da se malo naši opamete. Onaj ko vas hoće, on će sigurno da otvori granice… Srećan vam put, samo ne dirajte Srbe", rekao je ministar vanjskih poslova Srbije sugerišući time da odluka Crne Gore nema veze s epidemiološkom situacijom, već sa mržnjom Crnogoraca prema Srbima, piše Nova.rs.

Taj portal navodi da je Dačić nimalo diplomatski izjavio da vlada Mila Đukanovića “namjerno nije stavila Srbiju na listu država čiji građani mogu slobodno da uđu na prostor Crne Gore”. Zatim je u jednoj od izjava ponovo zaprijetio Crnogorcima u Srbiji.

“Srbija je zainteresovana samo za mir, nikakva hegemonija nad vama nas ne interesuje, ali došao je kraj i vaše hegemonije u Beogradu”, rekao je ministar.

Nadalje stoji i da je Dačić čak, prije desetak dana, toliko potpirio ionako zapaljivu situaciju riječima da se došlo do “maltene bratoubilačkog rata Srba i Crnogoraca” te se konstatuje da se zbog ovakvih izjava često u javnosti može čuti da se Dačić ponaša kao mali Sloba.

Politikolog Vuk Velebit ističe da je Dačić i ranije davao problematične izjave te da njegovo ponašanje ne priliči funkciji koju obavlja.

"Na Balkanu su izbori, skoro uvijek, povod za jačanje nacionalizma i potpirivanje tenzija, jer je to način da se učvrsti biračko tijelo stranaka koje su na vlasti. Tako i za Ivicu Dačiću, za kojeg nije ni sigurno da li ima neku ideologiju, ovo predstavlja način da ojača dio svog biračkog tijela time što će iznosti različite nacionalističke stavove”, ističe Velebit te dodaje da je Aleksandar Vučić „skrajnuo“ Dačića sa političke scene te da njegovi javni istupi predstavljaju pokušaj da dobije bilo kakvu pažnju javnosti.

“Izjave Dačića, ali i drugih političara u regionu, koji na nacionalizmu grade svoju politiku, ne mogu doprinijeti miru i stabilnosti, već samo dodatnim tenzijama. Najgore je to što će posljedice uglavnom trpjeti građani regiona i privrednici, koji su često sputani izjavama i tenzijama koje stvaraju političari”, objašnjava Velebit.

Božović: Kontinuitet od devedesetih

Sociolog Ratko Božović kaže da je primjetno da Dačić već duže vrijeme diskvalifikuje Crnogorce te da se od njega ne može očekivati neki razuman stav po ovom pitanju.

On malo preciznije objašnjava zašto se stječe utisak da je Dačić mali Sloba.

“Sjetite se samo one njegove izjave da treba protjerati Crnogorce iz Srbije. On kao da je zadužen za takve izjave ili je to neki njegov unutrašnji poriv. To jeste neki kontinuitet od devedesetih godina, kada je političkom scenom i Dačićevom partijom upravljao Slobodan Milošević”, smatra Božović.

On objašnjava da je glavni razlog ovakvog Dačićevog odnosa prema Crnoj Gori pridobijanje birača.

“Na nacionalizmu se dobijaju glasovi, a u Srbiji bez nacionalizma skoro da nema pobjeda. Moguće je da takva retorika dovede do pogoršanja odnosa i poslije izbornog perioda, ali to u ovom trenutku njima nije važno. Sada nije važno šta jeste, već kakva se slika manipulacijom šalje biračima. Umjesto razumnih argumenata, sada se govori o ugroženosti Srba, kao da su svi na Srbe napali”, zaključuje Božović.

Jakšić: Nacionalizam nije samo Dačićeva receptura

S druge strane, vanjskopolitički komentator Boško Jakšić smatra da koketiranje s nacionalizmom u predizbornoj kampanji ne predstavlja samo Dačićevu “recepturu” kako bi se posebno istaknuo, već da je nacionalizam za brojne srbijanske političare kao “anitibiotik širokog dejstva”.

“Najistaknutiju ulogu ‘nacionalisitčkih megafona’ u predizbornim kampanjama imaju dva veoma bitna ministra – spoljnih poslova i odbrane. Dačić i Vulin prednjače u tome. Ako analizarate Vučićeve izjave, vidjećete da im je on dao taj zadatak, kako bi sutra u Briselu rekao da se zalaže za dobrosusjedske odnose. To su njegovi pitbulovi koji obavljaju taj posao”, opisuje Jakšić i napominje da su loši odnosi između država u regionu rezultat dugotrajne “radijacije” nacionalizma i da zbog toga nije moguće imati bolju komunikaciju.

“Srbija je tu u samom vrhu. Za razliku od drugih zemalja, koje svoje bilateralne probleme rješavaju, naša zemlja je usamljena kao država koja ima problema sa svima u regionu, osim s vlastima autokratske Mađarske”, zaključuje Jakšić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...