NIKŠIĆ UZVRAĆA KOMŠIĆU: „Smatramo poštenim da DF potegne pitanje smjene Jelke Milićević, jer je to pozicija u federalnoj Vladi za…“

Povodom posljednjih istupa SDA i DF-a oglasio se i SDP BiH.

  • Politika

  • 29. Maj 2020  29. Maj 2020

  • 0

- Socijaldemokratska partija BiH se nema nikakavu namjeru pravdati i objašnjavati prirodu svog poslovanja zeleno-narandžastoj SDA. Kao što bi to trebao biti slučaj i sa svakom drugom strankom, poslovanje SDP-a BiH je podložno rigoroznim kontrolama CIK-a BiH. Zbog poznatog odnosa CIK-a demonstriranog godinama prema SDP-u, oni sigurno našoj partiji nikada ne bi "progledali kroz prste".

Poslovanje SDP-a BiH je transparentno i legalno, o čemu smo uredno podnijeli izvještaje nadležnim tijelima. Moramo razočarati SDA i njihovu filijalu DF, niko SDP nije uhvatio u laži. Svi poslovi koje je SDP BiH naručio od kompanije koju oni pominju su uredno izvršeni, što je vrlo lako provjerljivo. Naš dug je uredno evidentiran u poslovnim knjigama i prikazan u našem financijskom izvještaju.

Sigurni smo i da vam je poznato da je prije nepuna dva dana "Transparency International" objavio da je podnio prijavu CIK-u BiH protiv SDA zbog primanja niza donacija u protekloj godini od firmi kojima su dodjeljivani tenderi od strane institucija kojima upravljaju upravo SDA-ovi kadrovi.

Suvišno je naglašavati da se radi o grubom kršenju zakona i očitim indicijama o zloupotrebi javnih sredstava, a možda i ucjenjivanja poslodavaca. Očito je da SDA preko DF-a pokušava skrenuti pažnju sa ove zadnje u nizu afera. Za razliku od nelegalne koristi koje ove stranke ostvaruju od 'tenderske' pomoći, SDP BiH nije ostvario nikakvu korist, niti je imao direktni poslovni odnos sa kompanijom iz Hrvatske.

Što se tiče SDA-ove pratilje, DF je odavno postao najveći zaštitnik lika i djela porodice Izetbegović i SDA. Naravno da su, obavljajući prljave poslove u korist SDA, zaboravili da se očituju o tvrdnjama medija da su visoki dužnosnici ove stranke i savjetnici državnog ministra DF-a predmet istrage SIPA-e i Tužilaštva BiH zbog sumnje da su uključeni u moguće milionske pronevjere u saradnji sa aktuelnim premijerom FBiH. Jasno je da DF-ov poziv za ostavkom Novalića i njegovih zamjenika nije utemeljen na želji DF-a za pravdom. Usprkos tome, SDP će ga podržati, ali sumnjamo da će to osigurati ostvarenje čežnje DF-a za ulazak u Vladu FBiH, kako bi zajedno sa SDA i HDZ-om BiH na tenderima 'branili' državu.

Uostalom, smatramo poštenim da na kraju DF potegne pitanje smjene federalne ministrice finansija Jelke Milićević, jer je to pozicija u federalnoj Vladi za koju su, prema koalicionim sporazumu SDA-DF-HDZ iz 2015. godine, trebali da zajedno utvrde kandidata HDZ i DF. Na kraju, pozivamo preostali dio DF-a, odnosno usko društvance okupljeno oko Željka Komšića, da se očituju o nizu kompromitirajućih podataka koje je u javnosti iznio dojučerašnji generalni sekretar ove stranke jednog lica, vezanih uz DF-ovo službovanje SDA-u.

Što se tiče SDP-a BiH, najnečasnijim i najnepoštenijim smatramo višestruku izdaju birača davanjem lažnih obećanja uoči izbora i prodajom navodnih principa za par procenata fotelja u vlasti. Predizborno poštenje i pozivanje na obraz kod 'zelene ljevice' u pravilu traje do trenutka zatvaranja birališta. SDP BiH to sebi, nakon 2010. godine, više ne dozvoljava - navodi se u saopćenju.

Podsjećamo, Demokratska fronta pozivala je nadležne organe da istraže upletenost SDP-a BiH u regionalnu aferu sa pranjem novca koja danima potresa Hrvatsku, a u kojoj su privođeni visoki zvaničnici HDZ-a Hrvatske.

-S obzirom da je predsjednik SDP-a javno priznao da je SDP sarađivao, istina putem posrednika, sa kompanijom oko koje se plete cijela afera, nadležni organi do kraja moraju rasvijetliti SDP-ovu povezanost s tom kompanijom, navdeno je u saopćenju DF-a-

DF smatra kako jeočoto da SDP zbog politike trenutnog rukovodstva, srlja iz afere u aferu te da još nije ni razriješena afera zvana “, tramvajske stanice” ai da se SDP našao na tračnicama regionalnog kriminala, i to sve zahvaljujući neodgovornom rukovodstvu ove partije i interesima uske grupe pojedinaca u SDP.

-To međutim, objašnjava razloge zbog kojih iz ove partije u kontinuitetu prozivaju DF za tuđe lopovluke sa kojima DF nema nikakve veze, a javnosti postaje jasnije zbog čega se neki od rukovodećih kadrova SDP-a BiH služe upravo onom političkom terminologijom koja je svojstvena HDZ-ovima, kada govore o DF-u a naročito o predsjedniku Komšiću.

Kakve su veze SDP-a sa pomenutim aferama o kojima pišu mediji, to treba da istraže nadležni organi, stoji u sopćenju DF-a.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...