"ZAŠTO VOLIM OVAJ GRAD...": Pogledajte virtuelnu izložbu ratnih dokumenata i fotografija HVO-a Sarajevo...

Udruga organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO-a Sarajevo postavila je virtuelnu izložbu ratnih fotografija i dokumenata HVO-a Sarajevo, pod nazivom 'Volim ovaj grad'.

  • Kultura

  • 29. Maj 2020  29. Maj 2020

  • 0

Izložba je postavljena na službenoj Facebook stranici Udruge organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO-a Sarajevo: VIDEO, a za obilježavanje 28. obljetnice utemeljenja HVO-a Sarajevo (29. 5. 1992. - 29. 5. 2020.).

Izloženim fotografijama, dokumentima i novinskim člancima obuhvaćen je period od 1991. do 1993. godine. Javnosti su dostupne fotografije, dokumenti i novinski tekstovi iz Arhive HVO-a Sarajevo.

Uz profesionalne fotografije, u ratu su nastale i brojne amaterske fotografije, koje su, također, zastupljene na toj izložbi. Na taj način želi se ukazati na njihovu vrijednost kao povijesnih izvora te time postaviti temelje budućim istraživanjima, izložbama i projektima.

Jedan od inicijatora osnivanja HVO-a Sarajevo Zvonimir Jan kaže da, zbog situacije s koronavirusom u BiH, ove godine, nažalost, nisu mogli održati svečanu akademiju u povodu obilježavanja 28. obljetnice HVO-a Sarajevo.

- Stoga smo upriličili virtualnu izložbu posvećenu pripadnicima HVO-a Sarajevo, svim žrtvama rata, kao i traumatiziranom bosanskohercegovačkom društvu, koje još prolazi ratnu katarzu u svakodnevnom životu - naglasio je.  

Dodaje da Udruga organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO-a Sarajevo njeguje tekovine autohtonog, probosanskog/državotvornog HVO-a Sarajevo i tekovine obrambeno-oslobodilačkog rata u BiH (1991. - 1995.).

Udruga organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO-a Sarajevo ima status boračke udruge od posebnog interesa i društvenog značaja za općinu Novo Sarajevo i članica je Koordinacije boračkih udruženja općine Novo Sarajevo.

- Njezin predsjednik, emeritus, prof. dr. Marinko Pejić dobitnik je javnog priznanja Plaketa Kantona Sarajevo za izuzetan doprinos razvoju Kantona Sarajevo u oblastima nauke, društvenih djelatnosti i umjetnosti (2018. godina) i javnog priznanja, Zahvalnice Općine Novo Sarajevo za doprinos razvoju te općine (2019. godina), kao i brojnih nagrada i priznanja za društveni angažman s ciljem očuvanja jedinstvene i cjelovite BiH - saopćila je Pres-služba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...