UGLEDNI NJEMAČKI LIST ANALIZIRA PROBUĐENU LJUBAV BEOGRADA I PEKINGA: "Evo zašto Evropska unija ne bi trebala potcjenjivati odnose Srbije i Kine"

Zašto se baš u ovom trenutku Srbija nudi kineskim turistima? Zašto Evropska unija ne bi trebala potcjenjivati „flertovanje" Srbije i Kine? Ovim pitanjima se bavio list "Die Welt".

  • Regija

  • 29. Maj 2020  29. Maj 2020

  • 1

„Dok mnoge zemlje ofanzivno zahtijevaju od Kine razjašnjenje porijekla koronavirusa i prebacuju joj zbog toga što je izbijanje epidemije predugo držala u tajnosti, Srbija, koja je isto tako žestoko pogođena virusom Covid-19, bira drugi put", piše u današnjem izdanju njemački dnevni list "Die Welt", prenosi "Deutsche Welle".

List napominje kako je Vlada Srbije „sredinom maja počela online kampanju u Kini kako bi animirala turiste da putuju u tu zemlju". „No, koliko god tajming početka kampanje djeluje suludo, toliko je i motiv čudan: u prvom planu je srpski predsjednik Aleksandar Vučić, koji se pokušava smješkati u kameru, a u pozadini Beograd u predvečerje u ljubičasto-roza bojama. Slogan ispisan kineskim pismom: ‚Turistički ured Vas vodi kroz Srbiju‘."

Pismo 'bratu'

"Die Welt" naglašava kako se u Srbiji niko ne čudi što Vučić podržava ovakvu jednu kampanju. „Vučić, iz redova desno-konzervativne Napredne stranke, koji u Srbiji vlada sve čvršćom rukom, poznat je po tome što se medijski pokušava približiti Narodnoj Republici."

"Die Welt" podsjeća kako se Vučić polovinom marta, kada je najavio uvođenje vanrednog stanja, ljutito obračunavao s EU-om, govoreći kako je „sada jasno da ne postoji europska solidarnost". „U istom dahu je, također, kazao kako je poslao pismo svom ‚bratu‘, kineskom predsjedniku Xi Jingpingu. Citat: ‚Samo nam Kina može pomoći‘. Više je nego upitno kako ovakve izjave idu uz status kandidata za članstvo u EU", piše "Die Welt".

„Za Maxa Brändlea, direktora regionalnog ureda Zaklade "Fridrich Ebert" (bliska socijaldemokratima, op. ur.) u Beogradu motiv je jasan: ‚Flert Srbije s Kinom služi tome da se poveća cijena prema Europskoj uniji.‘

Brändle kaže da je Srbija, kako geografski tako i ekonomski i socijalno, okrenuta ka Zapadu. Napominje da 60 posto njenog izvoza ide u EU. „Ali, ne samo roba nego i ljudi u velikoj većini odlaze u zapadnu Europu u potrazi za boljom budućnošću", kaže Brändle i dodaje da je orijentacija ka Kini, također, ekonomski motivirana, jer „Peking je posljednjih godina izgradio svoje prisustvo davanjem kredita i preuzimanjem srpskih poduzeća". 

EU prespavala gradnju pruge

List piše kako je infrastrukturnim projektom novog Puta svile „Kina intenzivirala svoje napore u regiji, između ostalog financiranjem pruge između Budimpešte i Novog Sada". „Očito je da je EU prespavala gradnju pruge", kaže Brändle.

A i kada je u pitanju korona-kriza, Bruxelles je tek nakon Pekinga počeo sa podrškom Srbiji u borbi protiv virusa", piše "Die Welt" i navodi još jedan razlog zašto se Beograd približava Pekingu - "Kina nije priznala neovisnost Kosova". (...)

„Sve zemlje koje ne priznaju Kosovo su korisne za Srbiju", objašnjava za list "Die Welt" Mateo Bonomi, stručnjak za zapadni Balkan s Italijanskog instituta za vanjsku politiku (IAI) iz Rima. „Srbija je važan ulaz za Kinu na europskom kontinentu. Na kraju, ova država graniči s pet država Europske unije."

U vezi s Vučićevim pozivanjem kineskih turista, Bonomi kaže da to nije usmjereno u smjeru Bruxellesa nego da isključivo služi za povećanje njegovih šansi pred izbore, koji bi se trebali održati u junu. 

EU ne bi trebala potcjenjivati odnose Srbije i Kine

Italijanski stručnjak kaže: „I kada je Beograd bio glavni grad Jugoslavije, lokalne elite uvijek su pokušavale održavati dobre veze i sa Zapadom i s Istokom."

Bonomi smatra realnim da kineski turisti, nakon korona-krize, zaista počnu dolaziti u Srbiju. Jer, Beograd je već godinama međustanica za mnoge turističke grupe iz Kine koje idu u Europu. „S obzirom na to da je tokom NATO bombardiranja Srbije 1999. pogođena i Ambasada Kine, to je postao patriotski cilj za mnoge Kineze koji putuju po Europi", kaže Bonomi. On upozorava EU da ne potcjenjuje odnose između Srbije i Kine bez obzira na to koliko neznatno djelovali", zaključuje "Die Welt", prenosi "Deutsche Welle".

(Jutarnji.hr/SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...