SVE SE OTVORENIJE O OVOME GOVORI: HDZ preko Gordane Tadić želi da sruši Novalića i preuzme vlast u Federaciji

Indikativno je da Tužilaštvo, na čijem je čelu Gordana Tadić, ni u jednom trenutku nije kao osumnjičene uzela kadrove HDZ-a, ministricu finansija Jelku Miličević i direktora Zavoda za javno zdravstvo Davora Pehara.

  • Mini market

  • 29. Maj 2020  29. Maj 2020

  • 7

Inicijativa za smjenu premijera Fadila Novalića koju je jučer pokrenuo SDP predstavljala je, po svemu sudeći, tek uvod u jednu pažljivo osmišljenu akciju.

Nekoliko sati nakon što je Damir Mašić, inače blizak prijatelj ruskih obavještajaca, zatražio smjenu premijera Novalića, odjeknula je vijest da je Novalić pozvan u prostorije SIPA na ispitivanje u svojstvu osumnjičenog, zatim i priveden na 24 sata što je zakonska norma, a za sada mediji samo nagađaju šta će dalje biti.

Ispitivanje je u toku, ali već na osnovu današnjih događaja moguće je iščitati političku pozadinu ovog dobro isplaniranog scenarija.

U toku istrage SIPA i Tužilaštvo BiH su stalno slali medijima dokumente. Ali na ogromnoj većini tih dokumenata nema Novalićevog potpisa. Štaviše, više puta je objašnjeno da Vlada FBiH nije mogla imati nikakvu ulogu, jer je nabavka respiratora isključiva nadležnost Zavoda za javno zdravstvo i Federalne uprave civilne zaštite.

Indikativno je da Tužilaštvo, na čijem je čelu Gordana Tadić, ni u jednom trenutku nije kao osumnjičene uzela kadrove HDZ-a, ministricu finansija Jelku Milićević i direktora Zavoda za javno zdravstvo Davora Pehara.

Za razliku od Novalića, i Milićevićeva i Pehar su imali direktnu ulogu u procesu nabavke respiratora i kroz njihove ruke je prošao najveći broj objavljene dokumentacije. Kao što je „Slobodna Bosna“ već pisala, Jelka Milićević je odobrila isplatu 10,5 miliona za respiratore. Kasnije je izrazila sumnju u regularnost nabavke, ali budžetska inspekcija nikada nije provjerila njene sumnje.

Što se tiče Davora Pehara, njegova uloga je još veća. Zavod za javno zdravstvo je u Planu nabavki koji su objavili mediji naveo da je potrebno nabaviti 300 respiratora, iako je nije napisao specifikaciju, tj. odredio kakve respiratore treba nabaviti, čime je (svjesno) ostavio Federalnoj upravi CZ da izabere kakve želi respiratore.

Da je Zavod za javno zdravstvo uradio posao iz svoje nadležnosti, te u planu nabavki napisao specifikaciju respiratora, ne bi bilo prostora nejasnoća oko nabavke određenog modela respiratora, a i u cijelom slučaju bilo bi daleko manje spornih detalja.

Dakle, iako postoje konkretni dokumenti koji potvrđuju ulogu Milićević i Pehara u nabavci, oni nisu pozvani u Tužilaštvo već Novalić. Vrlo jasno se iz toga vidi rukopis HDZ-a u potezima Tužilaštva.

U javnosti se već otvoreno sumnja da je cilj uvući Novalića u postupak, te onda preko SDP-a tražiti njegovu smjenu. Na kraju, poslije toga, više uopće neće biti bitno da li je dokazana ikakva krivica Novaliću. Politički cilj će biti ispunjen: funkciju premijera FBiH će preuzeti Jelka Milićević, te će zadržati i poziciju ministrice finansija, čime će HDZ faktički preuzeti glavne poluge vlasti u Federaciji.

Da je pravosuđe u BiH uistinu nezavisno, te da proces formiranja vlasti nije blokiran, bilo bi opravdano reći: neka pravosuđe radi svoj posao, i neka se izabere nova Vlada. Ali ovdje očigledno pravosuđe politički selektivno radi svoj posao, a Vlada se neće formirati po rezultatima izbora, već po volji HDZ-a.

(S. B.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...