KLUB BOŠNJAKA U SKUPŠTINI HNK: „Prozreli smo nezakonite namjere HDZ-a…“

Klub Bošnjaka u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona oglasio se saopćenjem za javnost u povodu u četvrtak prekinute sjednice Kantonalne skupštine, ističući kako je razlog tome što su njihovi zastupnici htjeli spriječiti nezakonite namjere HDZ-a BiH

  • Politika

  • 30. Maj 2020  

  • 1

"Svaki pokušaj HDZ-a BiH da Hercegovačko-neretvanski kanton učini ekskluzivnim prostorom u kojem će taj politički subjekt imati isključivo pravo nametanja svoje volje, uglavnom rezultira neuspjehom i novom političkom krizom čiju cijenu u konačnici plaćaju svi građani, a time i Hrvati", saopćeno je u subotu iz Kluba Bošnjaka u Skupštini HNK.

Suprotno najavama premijera HNK Nevenka Hercega i očekivanja javnosti i gospodarskih subjekata kako će ovaj kanton dobiti kvalitetan korona zakon i rebalans budžeta, za što su, tvrde u Klubu Bošnjaka, posebno zainteresirani, HDZ BiH je to demantirao uoči same sjednice Skupštine "kada se odlučio da zbog providne političke potrebe zaustavi cijeli proces i umjetno stvori novi politički klaster''. 

Sjednica Skupštine HNK prekinuta je, napominje se, na zahtjev kluba Hrvata koji su napustili zasjedanje prvi put u radu Skupštine i time doveli u pitanje kvorum za rad.

''Županijski HDZ BiH pokušao je kroz rad Vlade i Skupštine nametnuti rješenja koja su u suprotnosti sa Zakonom o budžetu Federacije BiH i Zakonu o kantonalnim ministarstvima. Izjava premijera Hercega kako ministri iz SDA ne učestvuju u radu Vlade HNK je neozbiljna i zabrinjavajuća, prvenstveno za HDZ BiH, zbog činjenice jer se sjednica Vlade održala neposredno pred zasjedanje Skupštine HNK'', navodi se u saopćenju.

Klub Bošnjaka svojim odgovornim postupanjem, dodaje se, očigledno je prozreo pokušaj nezakonitih i politički štetnih namjera i time izazvao pometnju premijera Vlade HNK i zastupnika HDZ-a BiH u Skupštini kantona.

''Frustracija i nezadovoljstvo vidjela se u izjavi dezorijentiranog Hercega, koji je zaštitu zakonitosti tretirao kao 'neku drugu dimenziju', dok su iz kluba Hrvata revoltirani poručili da ih 'nitko neće ucjenjivati'. Legitimni potezi ministara SDA u Vladi i zastupnika iz Kluba Bošnjaka u Skupštini ne predstavljaju nikakve ucjene, nego isključivo sprječavanje nezakonitih namjera'', stoji u saopćenju.

Klub Bošnjaka u Skupštini, koji svoj rad smatra veoma ozbiljnim i odgovornim, na kraju poziva kolege iz HDZ-a, kao i sve druge političke subjekte na potrebni dijalog u iznalaženju najboljih rješenja za sve građane HNK.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...