NA BUŠKOM JEZERU NAJAVLJENI VELIKI GRAĐEVINSKI RADOVI: Ribolovci strahuju od pomora ribe (VIDEO)

Zbog priprema za sanaciju Buškog jezera, nivo vode u ovoj hidroakumulaciji sve je niži, dok je paralelno s tim opasnost za veoma bogati riblji fond, koji se tu nalazi, sve veća.

  • Društvo

  • 30. Maj 2020  30. Maj 2020

  • 0

Buško jezero bit će ovog ljeta pretvoreno u veliko gradilište. Zbog gubljenja velikih količina vode, Konzorcij u kojem se nalazi čak pet domaćih građevinskih firmi, betonskim injektiranjem kreće u sanaciju tog jezera. Smanjivanjem nivoa vode, pripreme za taj posao već su počele, a s njima i negodovanje tamošnjih ribolovaca, koji se boje za sudbinu ribljeg fonda u toj akumulaciji.

Zbog priprema za sanaciju Buškog jezera, nivo vode u ovoj hidroakumulaciji sve je niži, dok je paralelno s tim opasnost za veoma bogati riblji fond, koji se tu nalazi, sve veća.

Davor Kuliš, ribočuvar, kaže:

- “Sad ne znamo dokle će ić’ taj nivo, koliko će ić’, samo znam da su neke vrste ribe ugrožene, ne same ribe nego i mrijest ribe. Jer, sad smo u nekoj fazi, znači, mrijesta šarana, šta se dešava? Znači, jezero kako se povlači, ikra ostaje na suhome.”

Šteta je u ovom slučaju neminovna, tvrde ribolovci. No, to u ovom slučaju i nije jedini problem, upozorava resorni kantonalni ministar.

Ivica Brešić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kantona 10, kaže:

“Još nismo od njih dobili odgovor na koji način oni planiraju, da li uopće planiraju pražnjenje jezera. Od federalnog Ministarstva smo dobili odgovor da oni nisu dali nikakve suglasnosti za ta pražnjenja.”

U HEP-ovoj Crpnoj stanici Buško jezero ističu kako su pribavili sve neophodne saglasnosti za planirane radove, vrijedne nekoliko miliona eura, te da ti radovi neće izazvati nikakav pomor ribe, jer će nivo vode u jezeru biti spušten do kote 702,5 metara, dok se kota biološkog minimuma nalazi na 700,5 metara.

“Najčudnije u svemu ovome je ta netransparentnost Elektroprivrede Hrvatske kada je u pitanju ovo jezero. Nekad u šali znam reć’ da je ovo jezero mistično kao Loh Nes, šta god se ovdje radi, nekakva je mistika. Ja sam pozivao gospodu iz Crpne stanice Buško jezero da se i oni obrate, da demantiraju te informacije. Međutim, oni su rekli da bez svog glasnogovornika nemaju ovlasti da daju bilo kakve izjave”, kaže Jugoslav Brdar, vlasnik koncesije na sportski ribolov. 

S istim obrazloženjem, odgovorni u Crpnoj stanici nisu željeli stati ni pred kameru, ali su rekli kako su, prema njihovom mišljenju, sva ova upiranja prstom u Buško jezero, kao i svaki put, isključivo posljedica početka predizborne kampanje, ovog puta za lokalne izbore.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...