TO ĆE SE UBUDUĆE STALNO DEŠAVATI: Podsjećamo zaboravne novinare "Avaza" kako su ministri HDZ-a i SBB-a preglasavali SDA

"Avazov" komentator Fadil Mandal piše danas kako vijest o hapšenju premijera Novalića prati i jeftini spin o navodnoj namjeri HDZ-a i Dragana Čovića da preuzmu svu vlast u Federaciji BiH i kontrolu u Vladi FBiH.

  • Društvo

  • 30. Maj 2020  30. Maj 2020

  • 3

- Iako je sam Novalić putem svog advokata još jučer ujutro tražio od svoje zamjenice Jelke Milićević da preuzme kormilo Federalne vlade, ona to nije prihvatila, što znatno devalvira priču o apetitima HDZ-a - piše Mandal, koji pokušava sakriti notornu činjenicu da je Jelka Milićević, uz usmenu, traažila i pismenu saglasnost premijera Novalića da predsjedava sjednicom Vlade.

Mandal piše da je jasno da HDZ ne može imati odlučujuću riječ u Vladi u kojoj, od 16 ministara, ima samo pet i da je sve „bojazni“ dežurnih dušebrižnika efektno raspršio lider SBB-a Fahrudin Radončić, kazavši da koalicija SDA i SBB-a u Federalnoj vladi ostaje čvrsta i da ne postoji nikakva mogućnost da HDZ na bilo koji način umanji kapacitet i snagu bošnjačkog političkog faktora.

Riječ je, naravno, o notornoj laži, jer je cjelokupna javnost tokom proteklih mjeseci svjedočila činjenici da su ministri iz HDZ-a i SBB-a donosili odluke suprotne volji SDA. 

Kao ilustraciju, navodimo tekst s portala Klix, objavljen krajem marta prošle godine. 

Novalić prekinuo sjednicu Vlade FBiH, ministri iz SBB-a i HDZ-a nisu prihvatili dnevni red

 Piše: A. D.28.3.2019. u 14:25  Novalić prekinuo sjednicu Vlade FBiH, ministri iz SBB-a i HDZ-a nisu prihvatili dnevni redFoto: H. M./Klix.ba

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić prekinuo je današnju sjednicu Vlade FBiH budući da su ministri iz SBB-a i HDZ-a opet preglasali njega i ministre iz SDA kod utvrđivanja dnevnog reda, saznaje Klix.ba. Nakon što nije usvojen predloženi dnevni red, premijer Federacije BiH je konstatirao da nema uslova za održavanje za danas zakazane 132. hitne sjednice Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, glasilo je zvanično saopćenje iz Vlade.

Saznajemo, pak, da se radi o nesuglasicama između članova Vlade na relaciji SBB-a i HDZ-a s jedne strane te SDA, s druge strane, vezanim za određena imenovanja s proteklih sjednica.

Podsjetimo i 13. marta prekinuta je još jedna u nizu sjednica Vlade Federacije Bosne i Hercegovine zbog neslaganja ministara iz SDA na jednoj strani i ministara iz reda SBB-a i HDZ-a BiH na drugoj strani.

Tada su se federalni ministri sukobili u vezi s mišljenjem na tački dnevnog reda, koja glasi Prijedlog rješenja o imenovanju zamjenika direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine.

Naime, ministri iz reda SBB-a predložili su da se na ovu poziciju imenuje bivša ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Zilha Ademaj, a što su načelno podržali i ministri iz HDZ-a.

Problem je nastao nakon što su se ministri iz reda SDA pobunili protiv ovog prijedloga ističući da ne vide smisao u tome da Vlada FBiH u tehničkom mandatu imenuje Ademaj na poziciju zamjenice direktora s obzirom na to da nije riječ o imenovanju koje ne može biti prolongirano.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...