VELIKI PROBLEMI NA NAJVEĆEM GRADILIŠTU U REGIJI: Završetak Pelješkog mosta kasni najmanje tri mjeseca, ali ni to nije sve...

Projekt gradnje mosta Pelješac i nove spojne pelješke ceste suočava se s dva velika problema.

  • Regija

  • 01. Jun. 2020  01. Jun. 2020

  • 1

Završetak Pelješkog mosta kasni najmanje tri mjeseca, a "Hrvatskim cestama" je od kašnjenja gradnje mosta veći problem kašnjenje radova na dionici ceste Doli - Sparagović, koju gradi grčka kompanija "Avax", piše u ponedjeljak "Jutarnji list".

Projekt gradnje mosta Pelješac i nove spojne pelješke ceste suočava se s dva velika problema. Završetak gradnje mosta kasnit će najmanje tri mjeseca, jer IGH i "Invest inženjering", kompanije koje obavljaju nadzor gradnje, ne mogu u Kini obaviti kontrolu kvaliteta izrade elemenata čelične rasponske konstrukcije mosta, a bez toga elementi ne mogu biti upućeni u Hrvatsku.

Zbog pandemije koronavirusa, službenici ovih kompanija ne mogu otići u Kinu pa se sad traži mogućnost angažmana neke strane kompanije koja bi u Kini obavila taj posao. Razgovara se s jednom američkom i njemačkom kompanijom, prenosi Hina pisanje "Jutarnjeg lista".

Rješenje se mora postići u što kraćem roku, jer bi, u suprotnom, moglo doći do zaustavljanja proizvodnje čeličnih elemenata, što bi, pak, dovelo do puno duže odgode završetka mosta. Početkom godine, u Hrvatsku je stiglo tek 29 elemenata konstrukcije od njih 165, koliko ih treba biti dopremljeno.

"Hrvatskim cestama" kao investitoru daleko veći problem je kašnjenje radova na 18 kilometara dugoj dionici pelješke ceste od Sparagovića do Doli, koju gradi grčka kompanija "Avax". Grci su na gradilište uvedeni u decembru 2019., a u ovih šest mjeseci obavljeno je samo krčenje terena na trasi.

Rok za gradnju dionice je 28 mjeseci, a sagovornici za "Jutarnji" kažu da Grci taj rok mogu dosegnuti samo ako ozbiljno krenu raditi.

Do sada su zastoj radova pravdali koronavirusom, iako ta činjenica nije, naprimjer, zaustavila "Strabag", čiji radnici odlično napreduju na prvoj dionici ove ceste od Jadranske magistrale do Sparagovića.

Usporedbe radi, "Strabag" je na gradilište uveden tek mjesec ranije od "Avaxa", piše u ponedjeljak "Jutarnji list".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...