POLITIČKI SUNCOKRET: Ovo je Raspudić s palestinskom maramom i Kuba-majicom, govori na Filozofskom 2009.

Na društvenim mrežama pojavio se snimak Nine Raspudića u palestinskoj marami i sa majicom na kojoj je zastava Kube. Na majici i piše "Kuba". Ispred Raspudića je i knjiga Noama Chomskog.

  • Regija

  • 01. Jun. 2020  01. Jun. 2020

  • 1

Riječ je o snimku iz maja 2009. godine. Raspudić, u svojstvu profesora na FFZG-u, održao je govor za vrijeme studentske blokade.

"Tribina je održana u sklopu alternativnog programa blokade Filozofskog fakulteta u Zagrebu 7. 5. 2009.", stoji u opisu na YouTube kanalu SkripteTV. Skripta je bila službena novina demonstranata koja se izdavala za vrijeme blokade. Riječ je o blokadi koja je u proljeće 2009. godine na nekoliko sedmica paralizirala predavanja i ispite na više fakulteta diljem Hrvatske. Pod parolom "Besplatno školstvo" blokirana je nastava na više fakulteta, a demonstranti su tražili da se školstvo svima onima koji studiraju, u potpunosti finansira iz budžeta.

"Ja nisam protiv besplatnog obrazovanja, ali sam apsolutno protiv ove blokade", rekao je na početku izlaganja.

 "Mislim da se lomi isključivo preko mojih leđa i preko leđa kolega nastavnika", kaže Raspudić te dodaje da je manjina studenata za blokadu.

Na snimku se Raspudić u dvorani na Filozofskom fakultetu obraća brojnim studentima te ih poziva da odustanu od blokade. Poziva ih, također, da podrže štrajk javnog sektora zbog smanjenja plata, a koji se upravo tih dana najavljivao. Raspudić je u podužem govoru kao profesor komentirao situaciju na univerzitetu, požalio se na primanja profesora te na status kakav imaju u društvu, a u više navrata je rekao kako je blokada fakulteta pretjerana.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...