TRUMP OKLIJEVA, BIDEN ODLUČAN: "Zemlja mora izliječiti otvorene rane sistemskog rasizma!"

Tokom protesta koji su izbili u SAD povodom ubistva Georgea Floyda i koji traju već šest dana, više od 4.400 demonstranata je uhapšeno. Čini se da je Trumpova administracija prilično zbunjena i da nije sigurna koje korake treba poduzeti.

  • Svijet

  • 01. Jun. 2020  01. Jun. 2020

  • 2

Ozbiljne podjele pojavile su se među najbližim Trumpovim savjetnicima o tome kako bi se američki predsjednik trebao postaviti prema višednevnim protestima i neredima izazvanima brutalnom smrću Georgea Floyda, Afroamerikanca koji je, zbog policijske fizičke sile, umro tokom privođenja u Minneapolisu.

Nekolicina savjetnika ga požuruje da se obrati američkoj naciji i pozove na smirenost, dok drugi smatraju da bi trebao žestoko osuditi nerede i pljačku.

Donald Trump do sada je slao neujednačene poruke demonstrantima. Iako je u nekim istupima imao odmjeren stav pozivajući na smirivanje stanja, na Twitteru je koristio nasilnu retoriku i čini se da će njegove pristaše u subotu ispred Bijele kuće organizirati kontraprotest.

Tokom vikenda, neki pomoćnici pokušali su uvjeriti Trumpa da ne koristi oštru retoriku nakon što je na Twitteru napisao da "pljačka vodi ubistvu", a takva neoprezna upotreba riječi mogla bi dodatno zapaliti ionako zapaljivu situaciju.

U petak, nakon upozorenja i osude demokrata, Trump je s Twittera povukao komentar da "pljačka vodi ubistvu" sugerirajući da bi se moglo pucati na demonstrante koji su krenuli pljačkati.

alt

SANTA MONICA, CALIFORNIA - MAY 31: Firefighters work to extinguish a fire at a section of shops looted amid demonstrations in the aftermath of George Floyds death on May 31, 2020 in Santa Monica, California. California Governor Gavin Newsom has deployed National Guard troops to Los Angeles County to curb the looting and destruction of property. Former Minneapolis police officer Derek Chauvin was taken into custody for Floyd's death. Chauvin has been accused of kneeling on Floyd's neck as he pleaded with him about not being able to breathe. Floyd was pronounced dead a short while later. Chauvin and 3 other officers, who were involved in the arrest, were fired from the police department after a video of the arrest was circulated. Mario Tama/Getty Images/AFP== FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==

Tokom brifinga s osobljem Bijele kuće u petak, Trumpova prva pomoćnica za unutrašnju politiku založila se za suzdržani odgovor na nerede koji su se dogodili noć ranije. Iste riječi uputio mu je i zet Jared Kuchner. Nekolicina savjetnika se uplašila da se ne ponovi slična situacija kao s događanjima u Charlottesvilleu 2017. godine, kada su Trumpa napali, jer je neonaciste koji su izazvali nerede nazvao vrlo finim ljudima.

Američki predsjednik Trump, koji vjeruje da su mu stavovi o zakonu i redu pomogli na dođe na vlast, nije odmah ozbiljno shvatio porast zabrinutosti zbog dramatičnih događanja u posljednjih nekoliko dana u Sjedinjenim Državama.

Trump je u subotu, uprkos savjetima da bi morao ublažiti retoriku, rekao da bi osobe koje protestiraju zbog smrti Floyda, ako prijeđu ogradu Bijele kućeu, mogle biti "dočekane s najopasnijim psima i najopasnijim oružjem koje je vidio".

Dok Trumpovi savjetnici poput Kuchnera žele suzdržanije istupe, drugi savjetnici Trumpa upozoravaju da bi, ako ne osudi proteste, mogao izgubiti glasače koji mu mogu donijeti pobjedu u novembru, poput ženskih glasova iz prigradskih naselja.

alt 

Rekli su Trumpu da odlučnije mora osuditi demonstrante koji sprejevima ostavljaju poruke na zgradama, pljačkaju dućane američkog maloprodajnog lanca "Target" i podmeću požare i da to još nije učinio u odgovarajućoj mjeri. Neki savjetnici se pitaju bi li predsjednikovo obraćanje naciji i poziv na smirivanje situacije moglo brzo pasti u zaborav zbog Trumpove sklonosti zapaljivoj retorici.

U nedjelju je voditelj "Fox Newsa" Griff Jenkins pozvao Trumpa da se obrati naciji. Robert O'Brien, savjetnik za nacionalnu sigurnost, ostavio je otvorenom mogućnost da se Trump obrati građanima iz Ovalnog ureda, ali nije isključio ni druge mogućnosti.

Kako piše CNN, Trump se ustručava održati još jedno obraćanje naciji nakon što je u posljednjoj prilici, kada se Amerikancima obratio u vezi sa situacijom oko koronavirusa, imao niz gafova. U samo nekoliko minuta iznio je nekoliko netačnih tvrdnji koje je kasnije njegova administracija morala pojašnjavati.

Za razliku od Trumpa, njegov demokratski protukandidat Joe Biden zauzeo je jasan stav u vezi sa protestima.

"Jedna od stvari na koju svako ljudsko biće ima pravo: disati. Tako jednostavno, tako obično, tako brutalno", rekao je Biden.

Biden je poručio da "ako stojimo po strani i šutimo, sudionici smo". Zemlja mora izliječiti "otvorene rane" sistemskog rasizma i donijeti pravdu Floydu i njegovoj porodici.

"Nije vrijeme za zapaljive tvitove", rekao je Biden, vjerovatno se referirajući na Trumpa. "Nije vrijeme za poticanje nasilja. Moramo stati kao nacija uz afroameričku zajednicu, uz sve manjinske zajednice, i zajedno biti jedna Amerika", poručio je Biden.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...