VELIKA FOKUSIRANOST NA PANDEMIJU IMA SVOJU CIJENU: WHO upozorio na jedan drugi problem izazvan koronavirusom

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je u ponedjeljak da je otprilike polovina zemalja istraženih u novoj analizi imala djelimične ili potpune prekide medicinskih usluga za osobe s visokim krvnim pritiskom i dijabetesom tokom trenutne pandemije koronavirusa.

  • Društvo

  • 01. Jun. 2020  

  • 0

UN-ova agencija za javno zdravstvo u analizi 155 zemalja u prošlom mjesecu utvrdila je zabrinjavajuće probleme u pružanju zdravstvene zaštite ljudi koji pate od neprenosivih bolesti, od kojih mnogi spadaju u visoko rizčnu grupu onih koji mogu imati teške komplikacije ukoliko budu zaraženi sa COVID-19.

"Mnogim ljudima kojima je potrebno liječenje od bolesti kao što je rak, kardiovaskularne bolesti i dijabetes nisu pružene medicinske usluge i lijekovi koji su im potrebni otkako je počela pandemija COVID-19", navodi u izjavi za javnost generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyes.        

Od vitalnog je značaja da zemlje inoviraju svoje metode da osiguraju da se osnovne medicinske službe mogu nastaviti čak i pored toga što se bore protiv COVID-19, naglasio je Tedros.         

Analiza je također pokazala da je 42 posto zemalja prekinulo s medicinskim uslugama za pacijente oboljele od raka i 31 posto za srčane bolesnike. U više od 90 posto zemalja osoblje službi za zdravstvenu zaštitu bilo je djelimično ili potpuno razmješteno na dužnosti bavljenja pandemijom, prenosi Associated Press. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...