POTPREDSJEDNIK SDP-a DENIS BEĆIROVIĆ: „Javno i nedvosmisleno podržavam zajedničkog kandidata za načelnika Srebrenice…"

Ostajem dosljedan i konzistentan do kraja! Godinama sam argumentirano i javno zagovarao da političke stranke koje priznaju i poštuju presude međunarodnih i domaćih sudova kandidiraju zajedničkog kandidata za načelnika Srebrenice

  • Mini market

  • 02. Jun. 2020  

  • 1

Zato javno i nedvosmisleno izražavam podršku zajedničkom kandidatu političkih stranaka koje poštuju pravosnažne sudske presude o počinjenom genocidu nad Bošnjacima, naveo je potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Denis Bećirović.

"Srebrenica je jedino mjesto u Evropi gdje je nakon Drugog svjetskog rata počinjen genocid. Sve dok je na društvenoj sceni anticivilizacijsko negiranje sudski i naučno utvrđenih činjenica glavna linija razgraničenja među političkim strankama u Srebrenici mora biti pitanje priznanja počinjenog genocida. Suštinski u Srebrenici postoje političke stranke koje priznaju počinjeni genocid i one koje ne priznaju. Sve druge razlike među političkim strankama su sekundarne prirode sve dok javno djeluju destruktivne snage koje negiraju sudski i naučno utvrđene činjenice", naveo je Bećirović.

"Srebrenica nije pitanje pozicije ili opozicije. To je sveto mjesto gdje moramo pokazati političku zrelost, ozbiljnost i odgovornost da se izdignemo iznad uskostranačke logike razmišljanja i učinimo sve što je u našoj moći kako bi pobijedili negatore međunarodnih i domaćih sudskih presuda o počinjenom genocidu nad bošnjačkim stanovništvom. Zato je civilizacijska, moralna i politička obaveza da u Srebrenici podržimo jednog kandidata za načelnika Srebrenice koji će imati šansu da pobijedi destruktivne političke faktore koji još uvijek negiraju počinjeni genocid".

Poručio je da Srebrenica mora biti iznad i ispred stranačkih, grupnih, ličnih i drugih partikularnih interesa.

"Srebrenica ne smije biti predmet uskostranačkih prepucavanja i dnevnopolitičkih taktika, posebno u godini kada se obilježava 25. godišnjica genocida nad Bošnjacima 'sigurne zone UN-a' Srebrenica".

Na sastanku probosanskih političkih partija i članova inicijative "Moja adresa Srebrenica" krajem maja je u tom gradu postignut dogovor o zajedničkom političkom djelovanju na Lokalnim izborima 2020.

Dogovoreno je da Stranka demokratske akcije (SDA) predloži kandidata za načelnika općine Srebrenica na predstojećim lokalnim izborima. Obzirom da je Općinski odbor SDA ranije donio odluku da za kandidata predlaži Aliju Tabakovića, aktualnog predsjednika kluba Bošnjaka u Vijeću naroda entiteta RS-a, svi okupljeni oko inicijative "Moja adresa Srebrenica" (SDA, SBiH, SBB, PDA, DF i nezavisni odbornici) podržali su taj prijedlog.

Kandidati za načelnika općine Srebrenica koji su se do sada pojavljivali u javnosti - Ćamil Duraković, Hamdija Fejzić, Sadik Ahmetović, Begija Smajić, Munir Habibović i Nedib Smajić, na tom sastanku povukli su svoje kandidature, te dali punu podršku tom prijedlogu.

Očekuje se da taj dogovor podrži i OO SDP-a Srebrenica. Potpisnici sporazuma su se usaglasili i dogovorili nastup dvije odborničke liste - zajednička lista SDA, SBiH, SBB, PDA i nezavisni odbornici i DF samostalno.

Navedni sporazum će važiti u predizbornom i postizbornom djelovanju za Lokalne izbore 2020. Također je dogovoreno da nosilac zajedničke liste SDA, SBiH, SBB, PDA partija i koalicije bude Hamdija Fejzić, saopćeno je iz Inicijative "Moja adresa Srebrenica".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...