"SB" NA LICU MJESTA; RADONČIĆ SE OBRATIO JAVNOSTI: Naveo je "tri razloga" zbog kojih napušta Vijeće ministara

Fahrudin Radončić na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH podnijet će ostavku na mjesto ministra sigurnosti BiH.

  • Politika

  • 02. Jun. 2020  02. Jun. 2020

  • 8

Radončić je danas kazao da su razlozi potpuno principijelne prirode te da "nema nikakvih tenzija, nervoza i polemika".

"Zahvaljujem se SDA što je omogućila i meni i SBB-u da budemo u toj parlamentarnoj većini u Vijeću ministara BiH. Pojavile su se političke razlike u odnosu na neka strateška pitanja unutar BiH. Ja sam tražio da migrantsku krizu riješimo legalnim deportacijama i da imamo problem sa Pakistanom i njegovom ekselencijom u Sarajevu. Čekao sam dvije stvari, da se završi pandemija i da dobijemo zamjenika", kazao je Radončić.

Naveo je da je drugi razlog "jedno strateško neslaganje vezano za aferu 'Respiratori'".

"Ne pada mi na pamet da se bavim krivicama, ali kao ministar sigurnosti, ne mogu prihvatiti opciju da se na jedan jednostranački, pa ponekad i nacionalistički način, prijeti kompletnom pravosuđu BiH. Trojica postupajućih tužilaca su Bošnjaci. Praviti metu od državnih tužilaca, policajaca i sudova, ne mislim da bi bilo koji ministar sigurnosti mogao da gleda a da ne reagira", naveo je.

Kao treći razlog naveo je da odnosi u vladajućoj koaliciji nisu takvi da on procjenjuje da će doći do relaksacije odnosa.

"Građani očekuju rezultate, a Vijeće ministara je, praktično, talac odnosa SDA - HDZ - SNSD. Situacaja nije optimistična i ponekad treba izaći iz priče za koju smatrate da nije dobra", naveo je, između ostalog, Radončić.

(SB / N1)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...