UHAPŠEN VOZAČ KAMIONA: Sve upućuje na zaključak da se namjerno zabio u masu demonstranata

Bogdan Večirko, vozač kamiona koji je u nedjelju u Minneapolisu uletio u gomilu demonstranata, prema državnim vlastima, bio je zbunjen, ali nije imao namjeru da ikoga ubije.

  • Svijet

  • 02. Jun. 2020  02. Jun. 2020

  • 1

Državni komesar za javnu sigurnost John Harrington kaže da vozač očigledno nije shvatio da je put zatvoren, jer do dolaska na most na kome se nalazila masa demonstranata nije zaobišao nijednu barikadu.

"U početku je vidio gomilu ljudi i počeo je da paniči", kaže Harrington.

Komesar dodaje da je Večirko, koji je prebrzo vozio, rekao istražiteljima da je nagazio na kočnicu čim je vidio da žena na biciklu pada pred njegov kamion.

Protestanti su Večirka (35) izvukli iz kamiona i počeli da ga tuku, ali su pojedini demonstranti intervenisali da zaštite vozača do dolaska policije, prenosi "Newser".

Večirko je uhapšen pod sumnjom za napad i on se nalazi u zatvoru okruga Henepin.

Nije bilo ozbiljnijih povreda među demonstrantima, koji su marširali na most u znak protesta zbog smrti George Floyda.

Izvještaji pokazuju da je Večirko u saveznoj državi Minnesoti vozio gotovo bez prekršaja, sa samo jednom presudom za nevezivanje pojasa iz 2009. godine.

Međutim, utvrđeno je da je 35-godišnji muškarac ukrajinskog porijekla 2012. godine bio uhapšen zbog nasilja u porodici i da se izjasnio krivim za optužbu o manjem prekršaju.

O samom Večirku ne zna se mnogo, ali je poznato da je pristalica američkog predsjednika Donalda Trampa i da je njegovu kampanju podržao manjim novčanim iznosom, piše "Daily Beast".

U toku je istraga koja treba da utvrdi da li je on namjerno htio da zgazi demonstrante ili mu se otrgla kontrola nad vozilom.

A semi-truck barreled into a line of George Floyd protesters marching on Interstate 35 in Minneapolis on Sunday night

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...