ALJOŠA ČAMPARA: "Uraditi sve da pravosuđe bude što neovisnije i da niko nema..."

Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH, komentarisao je za N1 nekoliko aktuelnih tema.

  • Politika

  • 02. Jun. 2020  02. Jun. 2020

  • 1

Govoreći o ostavci ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića, kazao je da je to Radončićev lični stav. 

"Ministar Radončić je iznio svoje argumente zašto podnosi ostavku. Vjerovatno ima svoje razloge i teško ja mogu komentirati bilo šta više od onoga što je on iznio u svojim razlozima za ostavku. Evidentno je da je on jedan od rijetkih ministara koji se u vrijeme ove pandemije posvetio tome poslu i jako dobro odradio ovaj dio posla koji je bio vezan za državni nivo, u smislu te pandemije. A o svim drugim razlozima morat ćete pitati njega. Šta će to značiti za samu koaliciju na nižim nivoima, to ostaje da vidimo šta će gospodin Radončić i stranka SBB uraditi", kazao je. 

Znači li to da većina u Kantonu Sarajevo ovisi o dobroj volji Radončića?

"Apsolutno da ovisi. Vi znate da je naša parlamentarna većina sklopljena na takav način da zavisi od samo jednog zastupnika. Ja ne mogu sada tvrditi, niti znam, niti pretpostavljam neke stvari, ali naravno da će zavisiti od same stranke SBB, kao što može zavisiti i od DF-a i SDA", kazao je.

Šta je s Vladom FBiH?

"Mi smo u tehničkom mandatu i, vjerujte mi, ja stvarno čekam da se konačno razriješi pitanje. Skoro dvije godine nakon izbora, krajnje je vrijeme da se formira nova Vlada FBiH, bez obzira ko će je činiti. Previše je da, nakon demokratskih izbora, još nismo uspostavili novu vlast u Federaciji, nismo izabrali ni predsjednika ni dopredsjednike Federacije, nema nove Vlade. Mislim da bi sad bilo najbolje vrijeme da se uspostavi nova Vlada FBiH i da počne ovaj mandat normalno teći", pojasnio je. 

Prijetnje glavnoj tužiteljici Gordani Tadić?

"Svi smo mi u BiH poprilično nezadovoljni radom pravosuđa i mislimo da ono može i treba bolje. Ja sam protiv bilo kakvih pritisaka i na ovakvo pravosuđe kakvo imamo, bez obzira od koga dolaze i sa koje strane dolaze. Mi svi trebamo što više raditi na jačanju pravosudnog sistema, odnosno na njegovoj neovisnosti. Odluke suda se ne komentiraju, one se provode, ali mislim da je, u suštini, sud taj koji je regulator, koji donosi odluke i za prijedloge tužilaštava i za prijedloge odbrane. Mislim da je ipak najvažnije ono što sud kaže u ovakvim slučajevima", istakao je. 

Smatra da se političke stranke inače ne trebaju oglašavati oko pitanja pravosuđa, oko pitanja bilo kog predmeta.

"Mi u BiH imamo to što imamo, imamo pravosuđe onakvo kakvo imamo. Ne samo političari, i svi građani su nezadovoljni radom pravosuđa. Ja mislim da treba uraditi sve da pravosuđe bude što neovisnije i da niko nema nikakav uticaj. Da to bude pravi treći stub vlasti, koji je neovisan i koji će raditi po vladavini prava i vladavini zakona", kazao je Aljoša Čampara. 

(SB / N1)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...