"SLOBODNA BOSNA" OTKRIVA: Evo kako je kapitulirao ministar finansija Vjekoslav Bevanda

Na današnjoj sjednici u Sarajevu Vijeće ministara jednoglasno je prihvatilo novu odluku o raspodjeli kredita MMF-a koju je pripremio HDZ-ov ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda. Na taj način okončana je jednomjesečna drama oko raspodjele 330 miliona eura interventne pomoći koju je MMF pod vrlo povoljnim kreditnim uvjetima dodijelio BiH.

  • Mini market

  • 02. Jun. 2020  02. Jun. 2020

  • 7

Skoro mjesec dana ministar Bevanda insistirao je na usvajanju odluke o raspodjeli sredstava koja je bila neprihvatljiva ministrima iz reda SDA i koja nije bila u skladu sa Pismom namjera koje je upućeno MMF-u. Bevanda je insistirao da se u odluci o raspodjeli sredstava navedu kantoni u statusu entiteta koji kantonima ne pripada, što je imalo jasnu političku pozadinu. U dva navrata ministri SDA su odbili prihvatiti odluku koju je predložio Bevanda, pa se čak u jednom tenutku činilo da će propasti cijeli aranžman BiH sa MMF-om. U jednom trenutku, federalni premijer Fadil Novalić kazao je da je aranžman MMF-a krajnje neizvjestan i da treba tražiti alternativne izvore sredstava za pomoć posrnule ekonomije koja je teško stradala zbog pandemije koronavirusa. No, u posljednji tren, potpuno iznenada, ministar Bevanda napisao je novu odluku koja je bila potpuno usklađena sa Pismom namjere i u kojoj se kantoni ne spominju kao zaseban entitet.

Dva su razloga zbog kojih se Bevanda urazumio i odustao od svog potpuno besmislenog inata.

Prema saznanjima "Slobodne Bosne", važnu ulogu u „lomljenju“ otpora ministra Bevande odigrala je međunarodna zajednica koja je snažno insistirala na hitnoj raspodjeli blokiranih sredstava. No, još više od toga, Bevandu su urazumili vapaji iz kantona, koji su se naglo suočili sa sve praznijim budžetskim kasama.

Zahtjevi za pomoć osobito su bili glasni iz kantona s hrvatskom većinom, jer se ispostavilo da su zbog privredne strukture više pogođeni nego kantoni s bošnjačkom većinom. Poznato je da veliki dio prihoda iz kantona s hrvatskom većinom dolazi iz turizma (Međugorje, Mostar) i trgovine, a to su dvije oblasti koje su, vjerovatno, pretrpjele i najveću štetu zbog pandemije koronavirusa.

Zaključno sa mjesecom martom 2020. godine, prihodi od indirektnih poreza bilježili su rast, ali zbog smanjene ekonomske aktivnosti uzrokovane koronavirusom, zabilježen je pad prihoda od 23 posto u aprilu 2020. godine, kad je prikupljeno 511 miliona KM indirektnih poreza, što je za 156 miliona KM manje u odnosu na april 2019. godine.

Još gori rezultati bili su u maju. Mada se još prikupljaju informacije, već je sada izvjesno da će pad indirektnih poreza biti neuporedivo veći nego u aprilu i kretat će se u rasponu od 240 do 250 miliona KM.

Jednako su tako pali i prihodi od direktnih poreza pa su se svi nivoi vlasti, pa tako i kantoni, suočili s opasnim budžetskim deficitom. U takvim okolnostima, Bevanda, naprosto, nije imao više manevarskog prostora da blokira sredstva MMF-a radi maglovitog političkog cilja, koji mu je postavio stranački šef Dragan Čović.

"Slobodna Bosna" došla je u posjed danas usvojene odluke, koju možete pročitati u nastavku, a koja je usvojena bez ijednog glasa protiv.

alt

(A. M.)

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...